Економія на електриці понад 400 грн на місяць: як встановити двофазний лічильник
Економія на електриці понад 400 грн на місяць: як встановити двофазний лічильник

Економія на електриці понад 400 грн на місяць: як встановити двофазний лічильник

Двохтарифний лічильник "день-ніч" може дозволити вам заощадити понад 430 грн на електроенергії на місяць. Він запрограмований на два режими.

Двофазний лічильник дає змогу заощадити, оскільки вночі за спожиту електрику можна платити в 2 рази менше. Встановити його нескладно — потрібно зробити всього кілька кроків. Про це повідомляє "Обозреватель".

Такий лічильник запрограмований на два режими обліку — залежно від часу доби. Ніч, з 23:00 до 7:00, оплачується за тарифом удвічі нижчим за звичайний. Вдень вартість електроенергії залишається на звичному рівні.

Що стосується цін на електроенергію, наразі тариф становить 4,32 грн/кВт*год. Відповідно, нічний тариф становить 2,16 грн/кВт*год.

Двофазний лічильник типу "день-ніч"

Для того щоб встановити двофазний лічильник, можливо, доведеться звернутися в компанію, яка постачає електроенергію. Там не тільки підкажуть, які моделі лічильників підходять, а й зможуть:

  1. Допомогти зі встановленням пристрою.
  2. Допомогти з реєстрацією.
  3. Підказати щодо укладення "двотарифного" договору між споживачем і компанією.

Ось що потрібно для того, щоб встановити лічильник:

  1. Необхідно подати заяву про зміну тарифу. Знадобиться паспорт, ІПН і чинний договір на постачання електроенергії.
  2. Потрібно оплатити послугу зі встановлення нового лічильника й отримати список сертифікованих моделей.
  3. Потім потрібно придбати прилад обліку самостійно або у постачальника електрики.
  4. Провести процедуру параметризації нового пристрою у постачальника електроенергії.
  5. Викликати майстра від електромережі для заміни лічильника, він розпломбує старий лічильник, встановить і опломбує новий. Після завершення робіт вимагати акт.

Якщо говорити про те, скільки грошей можна заощадити, розглянемо для прикладу сім'ю з трьох осіб, які живуть у квартирі з електроплитою і бойлером і споживають 300 кВт*год електроенергії на місяць. Якщо у них немає двотарифного лічильника, весь цей обсяг оплачується за денним тарифом 4,32 грн — і за місяць "набіжить" 1 296 грн. Проте вночі 200 кВт оплачуватимуться за нічним тарифом 2,16 грн. Отже, за споживання з 23:00 до 7:00 у такому разі доведеться заплатити 432 грн. І стільки ж за денне. Тобто в сумі — 864 грн. Загалом за місяць економія — понад 430 грн.

Однак раніше стало відомо, що до кінця 2024 року в Україні не переглядатимуть тариф на електроенергію. Ба більше, його не збираються змінювати до 1 травня 2025 року. Таким чином, в осінньо-зимовий період-2024/2025 за 1 кВт*год потрібно платити 4,32 грн.

Раніше ми писали, як заощадити електроенергію під час відключень світла та прати речі правильно: кілька порад. Такі режими пральної машини, як "Легке прасування" та "Ручне прання" насправді непотрібні та мають шкідливі параметри. Орієнтуватися треба на те, як саме режим пральної машини піклується про речі.

Джерело матеріала
loader
loader