За комуналку заплатите лише половину: кому допоможуть заощадити на послугах ЖКГ
За комуналку заплатите лише половину: кому допоможуть заощадити на послугах ЖКГ

За комуналку заплатите лише половину: кому допоможуть заощадити на послугах ЖКГ

Для жертв нацистських переслідувань в Україні передбачені особливі пільги, які можуть значно знизити фінансове навантаження на сімейний бюджет. Зокрема, така категорія осіб може отримати 50-відсоткову знижку на оплату житлово-комунальних послуг. Однак ця пільга доступна не всім, і для її отримання необхідно відповідати певним критеріям.

Закон України "Про жертви нацистських переслідувань" визначає основні умови надання знижки на оплату комунальних послуг. У статтях 63 та 64 зазначено, що така пільга надається за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім'ї на одну особу не перевищує встановленої суми, яка дає право на податкову соціальну пільгу.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

З 1 січня 2024 року ця сума становить 4240 гривень. Це означає, що пільгу на оплату житлово-комунальних послуг можуть отримати ті сім'ї, де дохід на одну особу не перевищує цього рівня. При цьому враховуються доходи не лише самого пільговика, а й усіх членів його сім'ї, які проживають з ним в одному домогосподарстві.

Для розрахунку доходу беруться до уваги доходи за два квартали, що передують місяцю звернення за пільгою. Наприклад, якщо людина звертається до Пенсійного фонду України у вересні, будуть враховуватися доходи за перший та другий квартали поточного року. До сукупного доходу включаються всі заробітні плати, компенсації, виплати та інші прирівняні до них доходи.

У Пенсійному фонді України також наголошують, що ця пільга надається лише за умови відповідності доходів певним вимогам, які встановлені Податковим кодексом України. Зокрема, розмір доходу не повинен перевищувати суму прожиткового мінімуму, помноженого на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2024 році цей розмір становить 4240 гривень.

Раніше ми розповідали, що нададуть додаткову допомогу: кому надійдуть виплати

Також,пенсіонерам дозволили не платити за комуналку: хто отримає 100% знижки

Джерело матеріала
loader