Світовий виробник Unilever нарешті виходить з ринку РФ: без яких брендів залишаться росіяни
Світовий виробник Unilever нарешті виходить з ринку РФ: без яких брендів залишаться росіяни

Світовий виробник Unilever нарешті виходить з ринку РФ: без яких брендів залишаться росіяни

Британський гігант харчових продуктів і товарів побутової хімії Unilever вирішив вийти з Росії через тиск громадськості та міжнародних організацій, попри значні прибутки на цьому ринку. Без Unilever в Росії зникнуть такі бренди, як Dove, Hellmann's, Lux, Magnum, Domestos.

Про це пишуть росЗМІ. Unilever працював на російському ринку з 1991 року і став одним із лідерів серед іноземних компаній, отримуючи значну частину своїх доходів у країні.

У росії компанія володіла чотирма великими виробничими майданчиками, а її бренди, такі як Domestos, Dove, Rexona, Axe і морозиво Мagnum, стали звичними для російського споживача. За оцінками, річний дохід Unilever у росії складав 62 мільярди рублів, що становить трохи більше 1% від загального доходу компанії.

Після вторгнення росії в Україну у 2022 році, Unilever оголосила про призупинення постачань своєї продукції до росії та експорту товарів з її території. Компанія також припинила інвестиції у російський ринок. Проте, за даними KSE Institute, попри ці заходи, міжнародні компанії, які залишилися працювати в росії, сплатили близько 1,8 мільярда доларів податку на прибуток, фінансуючи російський бюджет, який частково використовується для ведення війни проти України.

Unilever була змушена оцінити свої російські активи з дисконтом у 35-40 мільярдів рублів, що приблизно вдвічі нижче, ніж їхня попередня оцінка в 600 мільйонів євро. До активів компанії входять відомі бренди, такі як Чистая линия (косметика), Доместос і Сиф (побутова хімія). Незважаючи на те, що покупець вже знайдений, ім’я його поки не розголошується, але очевидно, що на ринку триває процес виходу великих іноземних гравців з російської економіки.

Unilever протягом тривалого часу опиралася виходу з російського ринку. Компанія аргументувала це тим, що її бренди можуть бути присвоєні російською державою, якщо вона залишить ринок. Однак постійний тиск з боку громадськості змусив Unilever переглянути свої рішення. У липні 2023 року НАЗК внесло Unilever до списку міжнародних спонсорів війни, що створило серйозні репутаційні ризики для компанії на світовому рівні.

Unilever пояснювала своє рішення залишатися на російському ринку тим, що вихід не є простим через значну фізичну присутність в країні. Проте, після оголошення про включення компанії до списку "Війна та санкції", громадськість закликала до бойкоту продукції компанії. Це змусило Unilever врешті-решт піти з ринку, хоча компанія все ще виконувала вимоги російського законодавства, включно з можливим призовом своїх працівників до армії.

Попри санкції та зупинку інвестицій, Unilever продовжувала отримувати прибутки в росії. За даними НАЗК, прибуток компанії в 2022 році подвоївся порівняно з 2021 роком: з 4,8 мільярда рублів до 9,2 мільярда рублів. Це стало одним із приводів для критики компанії, адже навіть у розпал війни вона продовжувала фінансово підтримувати російський бюджет.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, деякі західні компанії, такі як Avon, Air Liquide та Reckitt, попри початкові плани, вирішили залишитися на російському ринку через складнощі з продажем бізнесу та стратегічні міркування. В Росії залишилося понад 2100 транснаціональних корпорацій, тоді як приблизно 1600 міжнародних компаній пішли з ринку або згорнули свою діяльність.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader