Сі Цзіньпін пообіцяв Африці мільярди доларів нового фінансування та мільйон робочих місць
Сі Цзіньпін пообіцяв Африці мільярди доларів нового фінансування та мільйон робочих місць

Сі Цзіньпін пообіцяв Африці мільярди доларів нового фінансування та мільйон робочих місць

Сі Цзіньпін пообіцяв Африці мільярди доларів нового фінансування та мільйон робочих місць

У Пекіні проходить саміт Сі з лідерами країн африканського континенту.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у четвер, 5 вересня, пообіцяв виділити Африці 51 мільярд доларів нового фінансування, підтримати 30 інфраструктурних проєктів на багатому на ресурси континенті, а також створити щонайменше мільйон робочих місць, повідомляє Reuters.

У промові на великому саміті з питань китайсько-африканського співробітництва Сі пообіцяв делегатам з понад 50 країн Африки, що китайська економіка, яка становить 19 трильйонів доларів, в односторонньому порядку покращить доступ до свого ринку для африканської торгівлі.

Форум китайсько-африканського співробітництва, який проходить у Пекіні, визначає трирічний порядок денний для зв'язків між другою за величиною економікою світу й Африкою.

Виступаючи на церемонії відкриття саміту, Сі сказав, що Китай готовий запустити проєкти чистої енергетики в Африці, а також підтримати цілі континенту в галузі ядерної енергетики, допомагаючи вирішити проблему дефіциту електроенергії, який протягом тривалого часу стримував індустріалізації Африки.

За його словами, Пекін також готовий реалізувати 30 проєктів з розвитку інфраструктури та створити мережу Китай-Африка, яка включатиме наземні, морські зв'язки й координований розвиток.

“Китай готовий поглиблювати співпрацю з Африкою в промисловості, сільському господарстві, інфраструктурі, торгівлі та інвестиціях”, - сказав Сі.

“Ми готові надати допомогу в розвитку африканської континентальної зони вільної торгівлі, а також поглибити логістичне й фінансове співробітництво на користь міжрегіонального розвитку в Африці”, - додав китайський лідер.

За його словами, Пекін надасть африканським державам фінансову допомогу на 360 мільярдів юанів (50,72 мільярда доларів США), 210 мільярдів з яких буде виділено через кредитні лінії та щонайменше 70 мільярдів у вигляді нових інвестицій китайських компаній, а менші суми будуть спрямовані на військову допомогу й інші проєкти.

Водночас Пекін продемонстрував бажання відійти від фінансування великих інфраструктурних проєктів і зосередитися на продажі країнам, що розвиваються, передових і зелених технологій, в які китайські фірми інвестували значні кошти.

Китайські офіційні особи рекламували цей саміт як найбільший дипломатичний захід, який вони проводили за останні роки. Це перша подібна зустріч китайських і африканських лідерів у Пекіні з 2018 року, і вона припадає на критичний момент у відносинах між Китаєм і континентом, на якому розташована його єдина закордонна військова база і де він є провідною економічною іноземною державою.

Останніми роками форум вийшов за межі економічного співробітництва й охопив такі сфери, як мир і безпека, а також посилення інтересів Китаю в регіоні.

Аналітики припускають, що Сі також використає цю зустріч, щоб донести до решти світу ідею солідарності між китайським баченням світу й поглядами країн Африки — демонстрація Вашингтону того, що, попри тиск з боку США та їхніх союзників, Пекін має багато друзів.

 

Джерело матеріала
loader
loader