Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки
Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Знайти компанію для відпустки – справа не завжди проста, друзі та рідні теж зайняті люди і ваші графіки можуть не збігатись. На щастя, у світі існує маса напрямків, куди добре вирушити і на самоті.

Онлайн-путівник Lonely Planet склав список найкращих місць Європи, де вам буде цікаво навіть без компанії. Ось що порадили його експерти.

Сицилія, Італія

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

На острові калейдоскоп культурних та історичних багатств поглинає все. Поєднання моря (точніше трьох морів), гір, надзвичайно смачної їжі та вина, а також активних вулканів означає, що на Сицилії вам ніколи не буде нудно.

Почніть свою подорож Іонічним узбережжям на сході острова. Прогуляйтесь схилами вулкана Етна, пройдіться рибним ринком у Катанії, насолоджуйтесь місцевим вином з вулканічних виноградників. Вистави у давньогрецьких театрах у Сіракузах та Таорміні зачарують вас. Так само, як і рай на землі Еолійський архіпелаг із кобальтово-блакитними водами та таємними бухтами. На заході столиця Палермо – ось головний центр тяжіння для туристів. Тутешня розкішна архітектура заворожує.

Наксос, Греція

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Через його білі піщані пляжі та неглибоке море можна подумати, що Наксос – це місце для сімейного відпочинку. Але найбільший острів Кіклад стане ідеальним вибором і для самотнього мандрівника. Тут розташовані незліченні пам’ятки, а ще чудова місцева кухня і безліч можливостей для екстремального спорту. Почніть з прогулянки середньовічним головним містом Хора і помилуйтеся вежами Глезос і Делла Рокка Бароцці венеціанської епохи. Потім спробуйте свої сили у віндсерфінгу із досвідченим інструктором. Якщо вам більше до вподоби два колеса, візьміть електровелосипед і вирушайте в похід оливковими гаями до гори Зевс, найвищої точки острова заввишки 1003 м.

У селі Халки, скуштуйте ароматний лимонний лікер PDO, який тут виробляють на невеликому лікеро-горілчаному заводі. Пориньте ще глибше в кулінарні традиції острова, відвідавши молочну ферму і спробуйте себе у ролі сировара.

Екс-ан-Прованс, Франція

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Галасливий Марсель під силу не кожному соло-мандрівнику. Але буквально в 45 хвилинах на поїзді від нього знаходиться шикарний Екс-ан-Прованс. Тут ви знайдете все – від кави з круасанами до шедеврів мистецтва. Міський музей Грані в кварталі Мазаріні, заповнений роботами Пікассо, Матісса, Моне та місцевого генія Поля Сезанна, який багато разів малював найближчу гору Сент-Віктуар. До неї можна вирушити у велосипедний тур.

Не пропустіть церкву Сен-Жан-де-Мальт XIII століття, яка знаходиться поруч із художнім музеєм, а також галерею Hôtel de Caumont. Якщо вам хочеться більш інтимної атмосфери, вирушайте на площу Готель де Віль.

Пальма-де-Майорка, Іспанія

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Пальма-де-Майорка – це гостинне місто з добре освітленими громадськими просторами, прекрасними пляжами та безліччю ресторанів, ринків та історичних місць. Тут зовсім нескладно провести ідеальний день на самоті. Почніть свій візит з Mercat de Santa Catalina, найстарішого продовольчого ринку в місті, де повно тапас та місцевих продуктів. Відвідайте місцеві кондитерські та кав’ярні.

Проведіть день, прогулюючись по Passeig des Borne – обсадженому деревами бульвару з безліччю модних магазинів. Помилуйтесь місцевими пам’ятками, такими як Кафедральний собор Майорки з його тихим Єпископським садом та відвідайте історичні Арабські лазні. Увечері вирушайте до Cineciutat, некомерційного кінотеатру, де показують фільми мовою оригіналу. І не забудьте скуштувати місцеві вина та вермути.

Клуж-Напока, Румунія

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Богемний, розмірений Клуж-Напока, розташований на північному заході Румунії, пропонує все, чого немає в гамірній столиці Бухаресті. Незважаючи на те, що Клуж є найбільшим містом Трансільванії і другим за величиною містом країни, він дарує більш розслаблену атмосферу, ідеальну для індивідуальних мандрівників. Частково причина у тисячах студентів, які навчаються тут, а також у компактному плануванні міста. Воно вражає архітектурою епохи бароко австро-угорської доби.

Саме у Клужі проходить знаменитий Трансільванський кінофестиваль та музичні Electric Castle та Untold. Але майте на увазі – під час проведення останніх ціни на житло тут сильно зростають. Окрім того, місто може похвалитись найбільшим числом кав’ярень на душу населення в Румунії. А ще величезною кількістю пишної зелені, адже воно розташоване між Трансільванською рівниною та горами Апусені.

Випавська долина, Словенія

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Якщо ви подорожуєте поодинці, долина Випава в Словенії — це те місце, де можна зупинитись і насолодитись вином у компанії цікавих незнайомців. Місцеві мешканці з радістю пригощають червоними винами туристів. Сотні сімейних винокурень тут змагаються у якості напою, який виготовляють. Плавно похилі сільські дороги пролягають тут через доглянуті виноградники, за якими височіють вражаючі карстові гори. Якщо велосипедний дегустаційний тур вас не приваблює, замість цього сядьте на сезонний винний поїзд і вирушайте у п'ятигодинну поїздку залізницею, зупиняючись у місцевих селах та виноградниках. А якщо ви вирішите стати волонтером під час збору врожаю у вересні, можете дуже зблизитись із тутешніми виноробами.

Однак дух Випави можна знайти не лише у келиху. Ви можете піднятись на вершину плато Трновських лісів, щоб помилуватися панорамами смарагдової долини. Підніміться на параплані ще вище завдяки улюбленому місцевими жителями вітру бору. Жити тут весело в одному з численних хостелів, а займатись творчістю – в художніх майстернях Sinji Vrh Pension.

Фарерські острови

Куди поїхати у відпустку на самоті: названо найкращі напрямки

Дика, овіяна вітрами Північна Атлантика – ідеальне місце для самотнього мандрівника. На перший погляд, ця, здавалося б, негостинна земля з її незліченними вівцями, бакланами та несходженими місцями, здається екстремальними вибором. Але придивіться уважніше, і ви побачите згуртовану спільноту, яка давно приймає мандрівників-одинаків. Фактично щороку острів'яни роблять саме це, запрошуючи волонтерів, які допомагають в обслуговуванні, зупинитися на своїх фермах чи у будинках. Heimablídni (по-фарерськи домашня гостинність) настільки вкоренилося, що сімейні трапези з приїжджими стали стандартом.

Далеко від дернових дахів Торсхавна та сучасних культурних просторів, на вас чекають пригоди. Вирушайте до озера Сервагсватн або самотнього маяка Каллур. Доглянуті дороги, підводні тунелі, що з'єднують острови, і регулярні пороми підтримують зв'язок між спільнотами, а напрочуд пристойна автобусна мережа дозволяє досліджувати світ поодинці, без використання автомобілів. Серед морських стовпів, що поринають в океан каскадів або мальовничого фіорда Саксуна ви відчуєте себе справжнім самітником, але ви завжди будете всього за крок від душевної бесіди за чашкою чаю.

Раніше OBOZ.UA розповідав, де недорого відпочити у вересні.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader