Європа хоче додатково підготувати через місію EUMAM Ukraine 15 тисяч бійців ЗСУ
Європа хоче додатково підготувати через місію EUMAM Ukraine 15 тисяч бійців ЗСУ

Європа хоче додатково підготувати через місію EUMAM Ukraine 15 тисяч бійців ЗСУ

Очільники оборонних відомств Євросоюзу розглянуть можливість збільшення тренувальної місії для українських військових EUMAM Ukraine. Наразі Європа хоче навчити не менше 60 тисяч українських бійців, але розглядаються плани збільшення цього показника до 75 тисяч.

Про це заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель. Він зауважив, що найважливішим питанням залишається військова підтримка України, і в цьому значну роль відіграє тренування військовослужбовців ЗСУ.

"Ціль – близько 60 000 підготовлених солдатів, але ми збільшимо цю ціль. Це найуспішніша навчальна місія, яку будь-коли проводив Європейський Союз. Дати вишкіл 60 000 – а може, й більше – солдатам – це чудово. Багато країн вже зробили свій внесок у цю справу", – сказав Боррель.

Говорячи про можливість їх тренування за допомогою EUMAM Ukraine безпосередньо в Україні, Боррель зауважив, що наразі серед країн ЄС немає консенсусу. Тому поки що це питання розглядають обороні відомства країн окремо.

"ЄС має намір відкрити координаційний центр в Україні. Але на цей час немає згоди на тренування українських військових на території України за участі європейських інструкторів, – пояснив він.

Боррель додав, що наразі "одним із найважливіших засобів допомоги Україні", окрім навчання солдатів, "є надання винищувачів Україні". І над цим питанням у ЄС також працюють, сказав головний дипломат ЄС.

Місія військової допомоги Євросоюзу EUMAM Ukraine – перша місія ЄС військової допомоги Україні. Вона створена у жовтні 2022 року у відповідь на запит України про військову підтримку. EUMAM Ukraine передбачає індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку Збройних сил України. Місія працює виключно на території держав-членів ЄС, маючи свій оперативний штаб у складі Європейської служби зовнішніх дій у Брюсселі. 

 Як повідомляв OBOZ.UA, у Європейському Союзі також готують план щодо відправки своїх військовослужбовців в Україну. У разі позитивного рішення військові з ЄС будуть на території України в якості інструкторів. Проте дискусії з цього питання продовжуються, адже у Брюсселі побоюються реакції Москви.

Раніше уряд Болгарії схвалив участь військовослужбовців своїх Збройних сил в операції НАТО з надання допомоги Україні в галузі безпеки NSATU. Своїм рішенням Рада міністрів надала дозвіл на участь болгарських військових в ініціативі Альянсу, під егідою якої проходитиме навчання українських військовослужбовців.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader