В Україні завершився обмін ламп для економії світла
В Україні завершився обмін ламп для економії світла

В Україні завершився обмін ламп для економії світла

В Україні завершилась програма з обміну старих ламп на LED задля економії енергії. Про це 28 серпня повідомив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

- Дякую усім українцям, які долучилися до нашої програми обміну та отримали 40 000 000 енергоефективних ламп у відділеннях Укрпошти. А це, на хвилинку, понад 5 000 000 свідомих людей, а ще школи, лікарні та бібліотеки, — написав він у своєму телеграм-каналі.

Найбільше ламп обміняли в Київській області - 4,2 млн, Львівській – 3,2 млн, Дніпропетровській – 3,1 млн та Харківській – 2,3 млн.

- Найбільш активними та відповідальними були, звісно ж, наші бабусі та дідусі, які допомогли і країні знизити енергоспоживання, і собі – витрати на оплату комунальних платежів. Тож – win-win, - розповів Смілянський.

Він додав, що тепер черги в відділеннях Укрпошти поменшають.

У телеграм-каналі сервісу “Дія” повідомили, що обмін ламп заощадив електроенергію на 7–10% у моменти пікового навантаження після російських атак. Країна зекономила близько 2 ГВт енергетичної потужності, це дорівнює двом атомним блокам.

Програму наприкінці 2022 року ініціював  президент Володимир Зеленський через атаки Росії на енергосистему України. Програму підтримав та профінансував ЄС. Заяву про обмін українці подавали в Дії, а потім забирали їх у відділеннях Укрпошти.

  • 30 січня 2023 року в Україні розпочалася програма обміну ламп розжарювання на LED.
  • За перший тиждень дії програми "Укрпошта" видала мільйон безкоштовних LED-ламп.
Джерело матеріала
loader
loader