Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду
Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

Кожного літа сонце пригріває все сильніше, а туристи все більше тягнуться до води. І це не дивно, адже немає нічого кращого, ніж зануритися у прохолодне озеро чи річку в спеку. Тож де можна  освіжитися — читайте далі.

Чикалівський гранітний кар'єр, село Чикалівка 

Водойма славиться цікавим зовнішнім виглядом. З висоти пташиного польоту вона схожа на серце. Найчастіше сюди приїжджають поціновувачі скелелазіння. Альпіністська спільнота тут облаштувала понад 50 маршрутів різної складності. Знайти їх дуже просто. До них ведуть лісові стежки, що протоптані довкола кар'єру.

Тут туристи можуть поплавати, вирушити на прогулянку на байдарках чи SUP-бордах, помедитувати на березі або ж розкинути наметове містечко.

Добиратися сюди дуже зручно. Якщо маєте власний транспорт, їдьте трасою Е584/М22. Автобуси сюди також ходять. Спочатку сідайте на рейс до Кременчука, а звідти на приміську маршрутку №222. Вона доставляє пасажирів до спеціально обладнаної зупинки, що розташовується поруч із локацією.

До речі, найближчий магазин знаходиться у сусідньому населеному пункті Кам’яні Потоки. Тому радимо завчасно подбати про необхідний набір продуктів: питну воду, овочі, консерви тощо.

Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

Блакитні озера, село Собківка 

Ці унікальні водойми утворилися на місці колишнього піщаного кар’єру. Сьогодні вони вражають чистотою та насиченим блакитним кольором, що нагадує лагуни тропічних островів. 

Тут можна купатися, засмагати, кататися на SUP-борді, влаштовувати пікніки та просто насолоджуватися природою. Але майте на увазі, прокату спорядження тут, на жаль, немає. Тому якщо хочеться активно провести дозвілля, візьміть необхідні речі з собою.

Блакитні озера розміщуються за 40 кілометрів від Полтави. Дістатися сюди можна власним транспортом. Тримайте напрямок трасами Е584/М22/Н12. Можна доїхати й автобусом. Виходьте біля населеного пункту Кунцеве, а далі — пішки. Звідси до водойми ведуть туристичні вказівники.

Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

Гора Пивиха, біля села Максимівка 

Локація розташовується на березі Кременчуцького водосховища та є найвищою точкою Лівобережної України. 

За легендами, на місці сучасної Пивихи колись процвітало давнє поселення, яке належало знатному роду Пивам. Згодом, у 1489-му, польський король Казимир IV подарував ці землі Київському Пустинно-Микільському монастирю. Ченці, які оселилися тут у XVI столітті, заснували фортецю та релігійну будівлю. Споруди стали важливим оборонним пунктом і надійним притулком для українців під час визвольних повстань.  

До речі, у 2008 році гора представляла Полтавщину на Всеукраїнському конкурсі "7 чудес України". 

На схилі Пивихи знаходиться пляж із пологим входом у воду. На його території немає закладів харчування. Найближчий ресторан розміщується за 2,5 кілометри звідси. Також тут відсутня й інша інфраструктура. Тож беріть із собою парасольки, килимки, воду та перекус.

Дорога з Полтави власним автотранспортом займе близько 2,5 години. Їдьте трасою Е584/М22. Також з автостанції № 1 курсують автобуси. Виходьте на повороті на Максимівку. 

Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

Село Градизьк 

Розташовується на північно-східному узбережжі Дніпра, недалеко від попередньої локації. Тож якщо прямуватимете до Пивихи, загляньте і сюди. Пляж розміщується на вулиці Борисівська. Інфраструктура на узбережжі відсутня, тому взяти із собою речі для дозвілля не завадить. 

У населеному пункті працюють декілька кафе та продуктових магазинів. А ще тут є готель, де можна зупинитися на ночівлю.

Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

Громадський комунальний пляж, Миргород 

Знаходиться на березі річки Хорол, на вулиці Шишацька, 86. На початку сезону тут щороку обстежують дно та роблять лабораторний контроль водойми. В центральній частині узбережжя облаштували місце для відпочинку з лежаками та парасольками. А ще тут є сезонний рятувальний пост. Також для водної прогулянки можна орендувати човен та катамаран.

Якщо будете в місті, обов’язково відвідайте місцевий музей кераміки, де зберігаються фарфорові вироби з Франції, Китаю, Японії, Італії та інших країн. І неодмінно продегустуйте "Миргородську", яку тут видобувають ще з 1927 року. Смак води з джерела дуже відрізняється від пляшкової. Мінералка позитивно впливає на організм та виводить з нього різні токсини: від природних продуктів розпаду до хімічних отрут.

Водойми Полтавщини: топ пляжів для літнього вікенду

На Полтавщині є безліч місць, де можна гарненько відпочити. Тож відкладайте всі справи і вирушайте назустріч незабутнім пригодам.

Раніше OBOZ.UA розповідав про найкращі озера України. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!  

Джерело матеріала
loader
loader