Позбудемося улюблених ласощів: популярний фрукт перебуває на межі вимирання через грибок
Позбудемося улюблених ласощів: популярний фрукт перебуває на межі вимирання через грибок

Позбудемося улюблених ласощів: популярний фрукт перебуває на межі вимирання через грибок

Найпопулярніший сорт солодкого фрукта перебуває в небезпеці через спалах грибкового захворювання. Однак учені вважають, що в нього ще є шанс пережити вимирання, що наближається.

Банани, популярний продукт у багатьох країнах світу, перебувають під загрозою захворювання, званого фузаріозним в'яненням бананів (FWB), яке викликається грибком Fusarium oxysporum f.sp. cubense (Foc) тропічної раси 4 (TR4). Це захворювання призводить до функціонального зникнення сорту Кавендіш, банана, який найширше споживається сьогодні. Вчені б'ють на сполох з приводу вимирання цього фрукта, проте деякі біологи вважають, що зможуть його врятувати, пише ScienceDaily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Недавнє дослідження, проведене під керівництвом Університету Массачусетса в Амхерсті, дало змогу отримати нові відомості, які можуть дати надію на боротьбу з цією проблемою. Наукова робота, опублікована в журналі Nature Microbiology, показала, що Foc TR4 не розвинувся зі штаму, відповідального за знищення бананових культур у 1950-х роках. Замість цього вірулентність нового штаму, мабуть, пов'язана з особливими генами-аксесуарами, пов'язаними з виробництвом оксиду азоту.

Історія комерційно популярних бананів відома майже повним зникненням сорту Gros Michel у 1950-х роках через аналогічний грибковий спалах. Банан Кавендіш, який став домінуючим сортом у наступні десятиліття, спочатку був стійкий до цього захворювання. На жаль, у 1990-х роках новий спалах, викликаний штамом TR4, почав швидко поширюватися з Південно-Східної Азії в інші великі бананівничі регіони, що означало кінець ери стійкості Кавендіша до нього.

У своєму десятирічному дослідженні Лі-Цзюнь Ма, професор біохімії та молекулярної біології та провідний автор Юн Чжан разом із міжнародною командою секвенували та проаналізували 36 різних штамів Foc. Отримані ними результати свідчать про те, що здатність штаму TR4 спустошувати плантації Кавендіша не успадкована від його попередників, а зумовлена новими генетичними елементами, які сприяють його вірулентності. Ці гени пов'язані з виробництвом і детоксикацією оксиду азоту — фактора, що відіграє вирішальну роль у здатності патогена заражати бананові рослини.

Дослідження показало, що, впливаючи на ці допоміжні гени, можна розробити стратегії, спрямовані на пом'якшення поширення Foc TR4. Експерименти показали значне зниження вірулентності патогена при видаленні генів, які контролюють виробництво оксиду азоту, що вказує на потенційні шляхи для створення стійких сортів бананів або ефективних методів лікування. Однак ширша проблема монокультурного землеробства залишається серйозною перешкодою. Як підкреслює Ма, відсутність генетичної різноманітності в бананових культурах робить їх особливо вразливими до таких захворювань, як FWB. Диверсифікація видів вирощуваних бананів може стати найважливішим кроком у забезпеченні довгострокової стійкості бананового виробництва, вважають автори.

Раніше Фокус писав про користь кето-дієти в боротьбі з мігренню. Полегшення від мігрені може настати вже через кілька прийомів певної їжі, згідно з останніми відкриттями в галузі дієтології.

Також Фокус писав про те, як ожиріння необоротно змінює роботу мозку. Ожиріння змінює сенсори мозку, що відповідають за задоволення від їжі, викликаючи, можливо, постійний стан "вічного голоду", свідчить нове дослідження.

Теги за темою
дослідження наука захворювання
Джерело матеріала
loader