Україна зараз отримує 18% електроенергії з ВДЕ – експерт
Україна зараз отримує 18% електроенергії з ВДЕ – експерт

Україна зараз отримує 18% електроенергії з ВДЕ – експерт

Україна в серпні 2024 року забезпечує 18% потреб в електроенергії коштом роботи електростанцій з відновлюваних джерел, що допомагає уникати відключень електроенергії.

Про це розповів Станіслав Ігнатьєв, голова ради Української асоціації відновлювальної енергетики, акцентуючи на тому, що в опалювальний сезон варто очікувати суттєве падіння виробництва електроенергії на зелених електростанціях.

"Ми маємо розуміти, що зараз це 18% в енергобалансі, а будемо мати на зимовий період 3,5%  максимум", - сказав Ігнатьєв.Водночас він розповів, що основним фактором відсутності відключень є закінчення ремонтів на деяких енергоблоках українських АЕС."Дуже ефективно спрацювала команда і на Рівненській АЕС, і на Хмельницькій АЕС. Вони вивели майже з ремонту енергоблоки, випереджуючи графік майже на місяць", - уточнив експерт.При цьому Ігнатьєв висловив сподівання, що атомники зможуть виконати всі необхідні ремонтні роботи своєчасно, щоб вони стабільно працювали в опалювальний сезон."Якраз буде зменшуватися кількість сонячної радіації. Тобто прямого і розширеного сонячного випромінювання на сонячні електростанції", – підсумував експерт.

Як повідомлялося раніше,  Українська вітроенергетична асоціація заявляла про те, що Рада не надала податкові стимули інвесторам для будівництва нових вітроелектростанцій в Україні, через що проблема відключень електроенергії може поглибитись.На думку інвесторів, відсутність підтримки проєктів вітроенергетики несе прямі негативні наслідки для зменшення дефіциту потужності в енергосистемі і скорочення часу відключень в перспективі найближчих років.

Джерело матеріала
loader
loader