Які країни Європи не дуже гостинні до туристів: там навіть ввели обмеження
Які країни Європи не дуже гостинні до туристів: там навіть ввели обмеження

Які країни Європи не дуже гостинні до туристів: там навіть ввели обмеження

Туризм є однією з найбільших галузей світової економіки, яка щороку залучає мільйони людей до різних куточків планети. Однак популярність деяких місць іноді має й негативні наслідки.

Деякі європейські міста традиційно вважаються одними з найпопулярніших туристичних напрямків. Про те, які з них прагнуть обмежити потік мандрівників на свою територію, розповів Mirror.

Громади по всій Європі борються з наслідками надмірного відвідування. Натовпи, високі ціни на оренду житла, шум тощо – це все вплинуло на те, що деякі міста почали вводити обмежувальні заходи для туристів. Їхньою ціллю є, як правило, збереження історичних та культурних пам’яток, а також покращення умов життя для місцевого населення.

Італія

Італія останніми роками вжила різних заходів для боротьби з надмірним туризмом. У Венеції, ЮНЕСКО попередило про можливу "незворотну шкоду" історичному центру, тому для денних відвідувачів ввели плату за вхід у розмірі 5 євро. У 2019 році також заборонили круїзним лайнерам заходити в центр міста.

У Портофіно штрафують туристів, які роблять селфі в популярних місцях Instagram, щоб уникнути заторів. У Римі запровадили нові правила для туристів, за недотримання яких передбачено штраф: заборонено ходити топлес, їсти "безладну" їжу або залишати любовні замки.

В Сардинії заборонили ходити по рожевих пісках Spiaggia Rosa, а в Флоренції заборонила використання Airbnb та короткострокову приватну оренду в центрі міста тощо.

Греція

Оскільки Афіни є популярним місцем відпочинку, не дивно, що там почали запроваджувати заходи запобігання надмірному туризму. З вересня 2023 року кількість людей, які відвідують Акрополь, була обмежена 20 000 на день. Щоб зменшити кількість подорожуючих до стародавньої пам’ятки, тепер відвідувачі повинні бронювати часовий інтервал відвідування заздалегідь.

А острови Санторіні та Міконос обмежили кількість круїзних лайнерів, щоб зменшити потік туристів.

Які країни Європи не дуже гостинні до туристів: там навіть ввели обмеження

Австрія

В австрійському місті Гальштат вжито заходів, щоб зменшити кількість туристів, які відвідують мальовничу місцевість. В найпопулярнішому місці для фото, з якого видно берег озера, побудували дерев’яні огорожі, які закривають краєвиди.

Місто перебуває під охороною ЮНЕСКО, але в середньому його відвідує 10 000 людей на день. Тому влада також обмежила кількість туристичних автобусів і автомобілів, яким дозволено в'їжджати в місто.

Нідерланди

Останні заходи амстердамської кампанії проти "надмірного туризму" включають встановлення обмежень на кількість річкових круїзів, які проходять водними шляхами столиці. Також планується заборонити будівництво нових готелів та обмежити в’їзд та перебування туристів у місті.

Іспанія

У Барселоні ввели муніципальний туристичний податок у розмірі від 5,25 до 6,75 євро за ніч. Столиця Каталонії також скоротила кількість круїзних суден і планує викорінити короткострокову туристичну оренду до кінця десятиліття.

Водночас у Севільї планують стягувати плату за вхід на історичну площу Іспанії. На Майорці продовжуються протести проти туризму, тому очікується, що влада запровадить нові заходи.

Які країни Європи не дуже гостинні до туристів: там навіть ввели обмеження

Франція

Міністерка туризму Франції Олівія Грегуар нещодавно представила дорожню карту боротьби з "надлишковим туризмом". В ній йшлося про заходи з регулювання туристичних потоків і підтримку місцевих органів влади, які зазнали сплеску відвідувачів у червні минулого року.

Великобританія

Корнуолл щорічно стикається з надмірним потоком відвідувачів, тому тепер деякі корнуольські вихідці стикаються з пропозицією про обов’язкову реєстрацію. У березні минулого року уряд також запропонував виділити 160 мільйонів фунтів стерлінгів на придушення "проблемної" поведінки.

Хорватія

Дубровник ввів нові заходи для відпочиваючих, заборонивши ходити в купальниках, їсти та пити біля культурних пам'яток і лазити по міських стінах. Усі перераховані правопорушення караються штрафами та притягненням до кримінальної відповідальності. Відвідувачі також повинні платити 2,65 євро за ніч з квітня по вересень.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що у Венеції заборонили великі групи туристів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader