Диверсія від штучного інтелекту: чому обвалився фінансовий ринок і до чого тут ШІ
Диверсія від штучного інтелекту: чому обвалився фінансовий ринок і до чого тут ШІ

Диверсія від штучного інтелекту: чому обвалився фінансовий ринок і до чого тут ШІ

Зрозуміло пояснити, що відбувається на фондових ринках не може жоден експерт, іронізує в колонці для The Atlantic економічний оглядач Дерек Томпсон. І тут же пропонує три причини, що спричинили нинішній глобальний обвал.

За останні 24 години японські акції пережили найгірший обвал з часів краху 1987 року, інші азійські ринки впали, акції технологічних компаній різко впали, індекс Доу-Джонса впав, а ще кілька світових ринків постраждали від різних синонімів слова "сильне падіння".

Що відбувається на світових ринках? Будь-яка спроба пояснення має починатися так: ніхто насправді не розуміє, як працюють ринки. Це не відмовка. Це нудна констатація факту. Людині неможливо повністю усвідомити рівновагу, коли десятки тисяч сторін і контрагентів ухвалюють рішення на основі динамічних і асиметричних інформаційних потоків. У результаті вам, як правило, слід не довіряти майже кожній статті, в якій намагаються пояснити причини коливань фондового ринку, точно так само, як ви зазвичай не повинні довіряти людям, які передбачають погоду, дивлячись на чайне листя.

Але, незважаючи на застереження, схоже, що цю історичну корекцію глобального ринку спричинено трьома основними подіями: страхами рецесії, побоюваннями стосовно бульбашки штучного інтелекту і, що, можливо, найважливіше, згортанням великої торгівлі макроінвесторів за участю японської єни.

По-перше, побоювання рецесії. За останні кілька місяців економіка явно сповільнилася, що спонукало багатьох очікувати, що Федеральна резервна система знизить відсоткові ставки вперше з початку інфляційної кризи. Однак на своєму останньому засіданні ФРС відмовилася зробити це. Звіт про зайнятість минулого тижня припускає, що вона могла припуститися дорогої помилки. Бюро статистики праці повідомило, що офіційний рівень безробіття зріс до 4,3 відсотка. Це особливо тривожно, оскільки за останній рік рівень безробіття збільшився на 0,8 відсоткових пункти, що історично є тривожним індикатором неминучої рецесії.

По-друге, тоді як деякі аналітики стурбовані ширшим економічним спадом, інші стривожені сумами грошей, які великі технологічні компанії, як-от Microsoft, Alphabet, Amazon і Meta, вкладають у ШІ. За останні кілька місяців аналітики кількох великих банків, включно з Goldman Sachs, Sequoia Capital і Barclays, опублікували замітки, у яких ставлять собі питання, чи зможе ШІ генерувати достатній прибуток, щоб окупити сотні мільярдів доларів, які технологічні гіганти і венчурні капіталісти зобов'язуються вкласти в цю сферу. OpenAI зі свого боку, як очікується, втратить 5 мільярдів доларів у 2024 році, що майже в 10 разів перевищує втрати у 2022 році. Штучний інтелект може стати найважливішою платформною технологією з часів винаходу інтернету. Було б помилкою плутати одноденний розпродаж із потенціалом майбутніх доходів цілої технологічної категорії. Але, згадуючи, як інтернет-революція породила бульбашку доткомів, деякі аналітики починають непокоїтися про те, що поточні інвестиції в штучний інтелект не йдуть у ногу з неминучими прибутками, які генеруватимуть інструменти ШІ.

Важливо Ціни на нафту обвалилися. Чи призведе це до краху Росії?

По-третє, і найголовніше, це єна. За останні кілька років центральні банки США і майже всіх інших промислово розвинених країн підняли відсоткові ставки, щоб спалити інфляцію. Але в Японії, де економічне зростання було слабким протягом багатьох років, центральний банк відмовився підвищувати ставки, побоюючись, що це може призвести до глибокої рецесії. Це зберігало єну відносно дешевою у світі щораз вищих ставок, що допомагало японським транснаціональним корпораціям продавати експортні товари в країни з більш сильними валютами. У результаті за останні два роки фондовий ринок Японії різко зріс.

Низькі ставки в Японії мали ще один побічний ефект: вони створили ідеальні умови для торгівлі, яка непомітно спричинила зростання акцій по всьому світу, зокрема в Сполучених Штатах. Це працювало приблизно так: макроінвестори могли брати в борг японські єни (до того ж безвідсотково), потім конвертувати їх в інші валюти, за якими виплачували вищі відсотки, та інвестувати в більш високоприбуткові активи, як-от акції технологічних компаній. Ця "керрі-трейд" виглядала непереможною, оскільки Японія, здавалося, була сповнена рішучості зберігати свої ставки на низькому рівні. Але в липні Банк Японії підняв ставки вперше за багато років. Японська єна підскочила вище, тоді як дані США послабили долар, створивши головний біль інвесторам. Наприклад, припустимо, що трейдер кілька місяців тому взяв у борг 1 мільйон єн і конвертував цю суму, скажімо, у 6000 доларів. У підсумку — раптово! — на ці долари можна купити лише 900 000 єн. Щоб заповнити цей дефіцит у 100 000 єн, інвестору доведеться продати інші позиції, скажімо, акції Microsoft і Meta. Отже, масова угода "керрі-трейд", перервана раптовим зростанням курсу японської єни, могла спровокувати розпродаж на фондовому ринку. "Неможливо згорнути найбільшу керрі-трейд, яку коли-небудь бачив світ, не зламавши кілька голів", — сказав у дослідницькій записці Кіт Джакс, головний валютний стратег Societe Generale.

За законом жанру, кожна стаття про обвал акцій має закінчуватися одним і тим самим посланням: "Просто заспокойтеся, гаразд?" У будь-якому році існує 64-відсоткова ймовірність 10-відсоткової корекції індексу S&P 500. Тим часом в американців є ще більше причин зберігати спокій у 2024 році. Економіка США продовжує зростати, а інфляція продовжує знижуватися. Термінові новини про ринкові обвали — це частина життя. Як і забуття про останнє.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися з позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело

Важливо Обвал ринку криптовалют: вартість Bitcoin впала до $50 тисяч, у чому причина
Джерело матеріала
loader