Чорногорія повертається на "Євробачення" після дворічної перерви
Чорногорія повертається на "Євробачення" після дворічної перерви

Чорногорія повертається на "Євробачення" після дворічної перерви

Чорногорія повертається на "Євробачення" після дворічної перерви. Напередодні національний мовник RTCG опублікував документ з правилами проведення конкурсу "Монтесонг 2024". Передбачається, що саме він стане новим національним відбором для Чорногорії на вибір пісні для "Євробачення 2025", яке відбудеться у Швейцарії у травні наступного року. Про це пише сайт Eurovoix.

Мовник поки не оголосив дату проведення конкурсу. Представника країни на "Євробаченні", згідно з документами, оберуть шляхом голосування глядачів та журі.

У документах зазначено, що учасники мають надати конкурсні пісні до 1 жовтня 2024 року. Кожна з них має бути більш ніж на половину однією з мов, поширених у Чорногорії (чорногірська, сербська, боснійська, хорватська). Усі артисти, які бажають представити країну на конкурсі, повинні мати чорногорське громадянство.

Створена мовником комісія розгляне надіслані заявки та відбере для участі у конкурсі до 16 пісень. Експерти оцінюватимуть кожен трек за бальною системою, даючи максимум 50 балів за композицію, 30 балів за текст та 20 балів за продюсування. Таким чином кожна пісня може заробити максимум 100 балів. Для того, щоб потрапити до фіналу конкурсу, пісня має набрати не менше 75 балів. І якщо жодна з представлених композицій не набере мінімальної суми балів, мовник має право самостійно вибрати пісню для "Євробачення 2025".

Країна дебютувала на конкурсі у 2007-му, через рік після проголошення незалежності. З того часу країна тричі відмовлялася від участі у "Євробаченні": у 2010-2011 з фінансових причин, у 2020 та 2021-му через пандемію коронавірусу, а також у 2023 та 2024-му. 2022 року представниця країни Владана не пройшла у гранд-фінал в італійському Турині з піснею "Breathe".

Теги за темою
Євробачення
Джерело матеріала
loader
loader