Тариф на електроенергію з 1 вересня: скільки доведеться платити за кожну кВт*год
Тариф на електроенергію з 1 вересня: скільки доведеться платити за кожну кВт*год

Тариф на електроенергію з 1 вересня: скільки доведеться платити за кожну кВт*год

Тариф на електроенергію в Україні з 1 вересня не зміниться. За кожну кВт*год доведеться платити 4,32 грн. При цьому чинна ціна не змінюватиметься тривалий час.

Як розповіла OBOZ.UA заступник міністра енергетики Світлана Грінчук, планів підвищувати тариф немає. Його прийнято аж до кінця квітня 2025-го. "Встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року", - сказала вона.

Водночас ринкова вартість електроенергії становить близько 7,5 грн/кВт*год. Українці отримують електроенергію з власної генерації (це дешева "атомка", відносно дорога гідроенергетика, ТЕС та дорога вітряна та сонячна енергія) та за рахунок імпорту. Дані про те, що собівартість виробництва електроенергії на АЕС – це копійки – фейк. За даними Міненерго, собівартість виробництва станом на 2024 рік становить 1,7 грн/кВт*год (це тільки виробництво, яке не плутатиме з повним тарифом).

Якщо до 1,7 грн вартості виробництва додати 0,63 грн (тариф на передачу), 1,88 грн (тариф на розподіл), 0,11 грн (тариф на постачання), це становить 4,32 грн – чинний тариф на електроенергію. В "Енергоатомі" також заявляють, що собівартість генерації складає 1,7 грн. Однак кінцевий тариф, за його підрахунками, має бути навіть вищим.

Як повідомляв OBOZ.UA, голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький раніше зазначив: повністю відмовитися від відключень електроенергії Україні вдасться нескоро.

Режимів відключення світла всього два: аварійний та плановий. Наприклад, графіки погодинних відключень (ДПО) запроваджуються заздалегідь і з попередженням.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber.  Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader