Такого раніше не було ніколи: один із головних фондових індексів у світі рекордно впав
Такого раніше не було ніколи: один із головних фондових індексів у світі рекордно впав

Такого раніше не було ніколи: один із головних фондових індексів у світі рекордно впав

Японська фондова біржа обвалилася через побоювання рецесії у США. Ключовий індекс Токійської фондової біржі Nikkei впав на 4451 пункт, що стало найбільшим падінням в історії.

Як повідомляє Reuters, таким чином ринок відреагував на публікацію слабких даних про зайнятість у США. 2 серпня Міністерство праці США повідомило, у липні кількість робочих місць у Сполучених Штатах зросла слабше за прогнози – на 114 тис. після червневого підйому на 179 тис. При цьому безробіття в США досягло 4,3% – це максимум з жовтня 2021 року.

Додатковий тиск на японський фондовий індекс чинить зміцнення ієни до долара. Nikkei відображає середню вартість акцій 225 найбільших японських компаній, тому зміцнення ієни погано позначається на їхньому зарубіжному виторгу.

Індекс Nikkei втратив 4451,28 пунктів і опустився до позначки 31 458,42 пунктів, що стало історичним рекордом і перевищило обвал у "чорний понеділок" 1987 року, коли індекс впав на 3 836,33 пунктів. Лідерами падіння стали:

  • Chiba Bank – майже 23%;
  • Kawasaki Kisen – 20,8%;
  • T&D Holdings – 19,9%;
  • Resona Holdings Inc. - 19,9%;
  • Mizuho Financial Group. – майже 19%;
  • Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. – майже 19%.

Падають і інші основні фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону: шанхайський Shanghai Composite, гонконгський Hang Seng Index, корейський KOSPI, австралійський S&P/ASX 200. Крім того, вартість жовтневих ф'ючерсів на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE вперше з 9 січня 2024 року опустилася нижче за $76 за барель.

Аналітики побоюються, що Сполученим Штатам може загрожувати рецесія і Федеральний резерв почне швидко знижувати ставки, щоб підтримати економіку. У JPMorgan шанс рецесії оцінюють у 50% і прогнозують два пом'якшення ставки на 50 базисних пунктів у вересні та листопаді.

"Ми підвищили 12-місячну оцінку ймовірності рецесії на 10 процентних пунктів до 25%", – йдеться у аналітичній довідці Goldman Sachs. Щоб цього не допустити, ФРС доведеться до кінця року тричі зменшити базову ставку на 0,25 б.п. у вересні, листопаді та грудні прогнозують аналітики банку.

Як уже писав OBOZ.UA, обвал торкнувся і крипторинок. У ніч на 5 серпня вартість біткоїну впала нижче за $50 тис. за 1 BTC. Сукупні втрати галузі криптовалют перевищили $270 млрд. за добу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader