Суд розгляне можливе відновлення видобутку на Сахалінському родовищі
Суд розгляне можливе відновлення видобутку на Сахалінському родовищі

Суд розгляне можливе відновлення видобутку на Сахалінському родовищі

6 серпня 2024 року відбудеться засідання Шостого апеляційного адміністративного суду, де буде розглядатися питання видобутку газу на Сахалінському родовищі та можливого відновлення спецдозволу ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння".

"Це одне з найважливіших рішень перед початком наступного опалювального сезону, бо йдеться про обсяги блакитного палива, які вкрай знадобляться Україні, щоб наступної зими мати опалення в будинках та ресурс для генерації електроенергії", – зазначає голова правління "Укрнафтобуріння" Олег Мальчик.

Загалом, йдеться про пів мільярда кубометрів газу на рік, а взимку нам знадобиться увесь ресурс. Кожен літр бензину чи дизелю для генераторів, кожен кубометр газу для опалення та виробництва електричної енергії". 

Нагадаємо, у 2023 році Кабінет міністрів передав "Укрнафтобуріння" під управління "Укрнафти". Вже з 12 липня новий менеджмент почав керувати компанією.

Міжнародні незалежні аудитори перевірили та підтвердили ефективність державного управління за період з 12.06.23 по 31.12.23.

При тому, що з 1 січня до 12 липня 2023 року підприємство заробило лише 186 млн грн, за періоду державного управління (з 12 липня до 31 грудня 2023 року) компанія отримала прибуток в розмірі 831 млн грн. 

Згідно з договором управління, частка, яка була перерахована до державного бюджету, склала 90% - 748 млн грн за результатами 2023 року.

Середньодобовий видобуток газу з 12 липня по 31 грудня зріс з 1,262 млн кубометрів до 1,560 млн кубометрів. Середньодобовий видобуток рідких вуглеводнів (конденсат, нафта та КГЛВ) зріс зі 124 тонн до 164 тонн. 

Була добудована аварійна 88 свердловина і дотискна компресорна станція - усе запустили лише за нового менеджменту.

Однак, в кінці листопада 2023 року за поданням Держгеонадра Шостий апеляційний адміністративний суд анулював спецдозвіл "Укрнафтобуріння" на видобуток на Сахалінському родовищі. Компанія вимушено зупинила діяльність з розробки родовища.

Зараз суд триває - чергове слухання призначене на 6 серпня 2024 року. Держгеонадра звернулись до суду із заявою про анулювання діючого спецдозволу зі значним порушенням строків - Верховний суд виніс рішення у справі ще у 2019 році, і процесуально вони мали лише рік на подання заяви. Однак, суд поновив Держгеонадра строк на звернення, у зв’язку з посиланням заявника на лист від ДБР. Та, як встановили журналісти NADRA.INFO, ДБР у своєму листі не просило Держгеонадра анулювати спецдозвіл та зупиняти видобуток на Сахалінському родовищі.

Засідання відбудеться 6 серпня 2024 року о 15:00 за адресою: вул. Князів Острозьких, 8, корпус 30, м. Київ, 01010. Головуючий суддя – Вівдиченко Тетяна Романівна, зал судового засідання № 2.

Джерело матеріала
loader