"Велика війна на Близькому Сході невигідна нікому": експерт оцінив ймовірність атаки Ірану на Ізраїль після ліквідації ватажка ХАМАС Ханії
"Велика війна на Близькому Сході невигідна нікому": експерт оцінив ймовірність атаки Ірану на Ізраїль після ліквідації ватажка ХАМАС Ханії

"Велика війна на Близькому Сході невигідна нікому": експерт оцінив ймовірність атаки Ірану на Ізраїль після ліквідації ватажка ХАМАС Ханії

Після останніх подій на Близькому сході, а саме після ліквідації політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані на початку цього тижня, слід очікувати на ескалацію конфлікту в регіоні. 

Проте велика війна навряд чи почнеться, тому що вона невигідна нікому.

Таку думку висловив  експерт міжнародник  Олександр Краєв в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA.

За його словами, Іран може піти на ескалацію, але робитиме це не власними руками, а з допомогою Хамасу. Але сам Іран не піде на прямі військові дії

"Військова ескалація точно буде, просто тут треба розуміти, що Іран, найбільш ймовірно, не піде на прямі військові дії. Тобто, по-перше, в нього немає того потенціалу, щоб прямо зараз, прямо тут, розвʼязати велику війну на Близькому Сході, бо зрозуміло, що тоді американці під'єднаються і це в принципі вийде з-під контролю дуже швидко", – сказав експерт. 

Він зазначив, що також не потрібно забувати про  Саудівську Аравію, яка досі має проблеми з Іраном в Ємені та в ширшому регіоні Близького Сходу. 

"Тому цілком ймовірно, що ескалація буде, але руками іранських проксі, тобто Хамасу самого, інших організацій, які Іран спонсорує і підтримує, тих же сирійських організацій, яких вони активно підтримують зброєю і грошима. Тобто так, Іран може піти на ескалацію, але скоріше за все не власними руками", – наголосив Краєв. 

Щодо інших регіональних гравців, таких як Саудівська Аравія чи Туреччина, то вони не стануть втручатись у конфлікт ні як посередник,  ні як стабілізатори.

"Їм явно не потрібна велика регіональна війна, але вв'язуватись у розв’язання конфлікту, мені здається, вони теж не зацікавлені. Згадаймо атаку Хамас на Ізраїль, згадаймо їхню реакцію,  і це, в принципі, покаже, що і як відбувається. Реально відреагувала Йорданія, після тиску США відреагував Єгипет, Суддівська Аравія, в принципі, відмовчувалася", – сказав експерт.

Тому за його словами, найбільш ймовірно, що великі сили в регіоні будуть вичікувати, вони будуть дивитися на реакцію Заходу та на реакцію Китаю.

"Але я не думаю, що вони будуть намагатися в це якось активно не втручатись, бо дійсно це тоді загрожуватиме ще ширшим конфліктам в регіоні", – переконаний Олександр Краєв.

Як повідомляв OBOZ.UA:

30 липня, ЦАХАЛ завдав точкового удару по ліванському Бейруту. Внаслідок цього було ліквідовано одного з лідерів "Хезболли" Хаджі Мохсана, відповідального за вбивство дітей у Мадждаль-Шамсі та смерть багатьох ізраїльських громадян.

Цей удар став відповіддю Ізраїлю на ракетний обстріл ліванського угруповання "Хезболла"27 липня. Бойовики вдарили по населеному пункту Мадждаль-Шамс на Голанських висотах, де проживає релігійна спільнота друзів. Жертвами атаки стали 12 дітей, ще понад 30 людей поранені.

А вже 1 серпня "Хезболла" завдала ракетного удару по Ізраїлю з території Лівану. Під масованим обстрілом перебуває північна частина країни.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader