Верховна Рада підготувала реформу митниці: подробиці
Верховна Рада підготувала реформу митниці: подробиці

Верховна Рада підготувала реформу митниці: подробиці

Перезавантаження Державної митної служби – один із маяків Міжнародного валютного фонду та пріоритет для українського бізнесу й міжнародних партнерів.

Реформа митниці стане одним із перших законопроєктів, який має розглянути фінансовий комітет після відновлення сесійної роботи Верховної Ради. Реформувати митницю депутати пропонують за принципом перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), свідчить остання версія законопроєкту, яка є у розпорядженні Forbes.

Депутати пропонують проводити новий конкурс з відбору голови із залученням міжнародних організацій.

Після ухвалення законопроєкту відведено два місяці для формування конкурсної комісії, а далі буде оголошено конкурс.

Інший важливий пункт законопроєкту – переатестація всіх співробітників. У комітеті досі тривають дискусії про її терміни.

Більше про те, як у Верховній Раді хочуть реформувати держорган та які шанси провести реформу вчасно, читайте тут.

Перезавантаження митниці – новий структурний маяк МВФ, який було додано до програми у червні цього року. Термін виконання – жовтень 2024-го.

Держбюджет через неефективну роботу митниці втрачає від 100 до 120 млрд грн щороку, каже голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев. Його заступник у комітеті Ярослав Железняк дає більш оптимістичну оцінку: "Перший рік війни – близько 100 млрд грн, нині – близько 40 млрд грн", – каже він. Обидва нардепи вказують, що йдеться про тіньові потоки, оцінка яких є приблизною.

Джерело матеріала
loader
loader