Українців годують вкидами про "небезпечні та некорисні" АЕС: зрозуміти, чи це правда, може кожен
Українців годують вкидами про "небезпечні та некорисні" АЕС: зрозуміти, чи це правда, може кожен

Українців годують вкидами про "небезпечні та некорисні" АЕС: зрозуміти, чи це правда, може кожен

В Україні активно розповсюджують фейки про атомну енергетику. Зокрема під сумнів ставлять її доцільність – нібито це небезпечно і не екологічно, а крім того не несе користі. Насправді ж робота АЕС не лише забезпечує стійкість української енергосистеми у складних умовах, а й не провокує викиди шкідливих речовин в атмосферу. Оцінити важливість "атомки" може кожен – просто проаналізувавши ситуацію з відключеннями світла.

Про це в інтерв'ю OBOZ.UA розповіла заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук. "Багато фейків навколо питання атомної генерації та її доцільності. Нібито розвиток атомного покоління не потрібний, що це не своєчасно і небезпечно, не екологічно тощо. Правда ж – кардинально інша. Атомна генерація – основа енергетичної стабільності України", – зазначила вона.

Зокрема, зараз саме електроенергія з АЕС покриває більше половини споживання струму в Україні. Це легко перевірити, просто порівнявши графіки відключень світла в період проведення планових ремонтів атомних енергоблоків і тоді, коли один із блоків АЕС виходить із ремонту.

"Саме атомна генерація дозволяє полегшувати графіки відключення світла для населення. Коли з капітального ремонту виводять атомні блоки, це відчутно, оскільки графіки відключень стають легшими. Тож розвиток цієї галузі – питання національної безпеки та виживання країни", – пояснила Грінчук.

Наприклад, у другій половині липня з ремонту вийшов енергоблок-тисячник. І це разом зі спадом аномальної спеки дозволило більше не застосовувати найжорсткіші графіки відключень у чотири черги, коли українці проводили без світла до 16 годин на добу. Зараз застосовують набагато м'якіші обмеження.

Окрема категорія фейків, за словами Гринчук, стосується добудови нових атомних блоків на Хмельницькій АЕС (ХАЕС) – 3-го та 4-го. Для проведення робіт, зокрема, необхідно ухвалити окремий законопроект у парламенті, на тлі чого розгорнулася кампанія з дискредитації атомної енергетики.

"Прийняття закону дозволить Україні розпочати добудову енергоблоків, збільшити потужність генерації на 2200 МВт і, відповідно, виробництво дешевого виду електроенергії. Тим більше, що блок №3 готовий вже на 80% і може бути добудований за 2,5-3 роки. Якби у нас уже був в об'єднаній системі цей атомний блок, а це 1,1 ГВт потужності, то зараз обмеження енергопостачання було б мінімізовано", – навела підрахунки Гринчук.

Крім того, атомна генерація, як нагадала заступниця міністра, не шкодить довкіллю. Атомна енергетика характеризується низьким рівнем викидів парникових газів.

"Скажу більше, на глобальній Кліматичній конференції COP28 Україна приєдналася до провідних держав світу, які підтримали декларацію про збільшення втричі потужностей атомної енергетики у світі до 2050 року. Адже без цього неможливий "зелений" перехід та досягнення кліматичних цілей. Україна має бути серед лідерів цього процесу , і ми продовжуємо розвивати атомну енергетику", – запевнила Гринчук.

Як повідомляв OBOZ.UA, українців уже попереджали про російські ІПСО, мета яких – дискредитація атомної енергетики. Зокрема, у ЗМІ та в соцмережах зі слів псевдоекспертів з'являються замовні статті та повідомлення про те, що влада нібито планує спрямовувати кошти на тривале будівництво атомних блоків і нічого не побудувати в результаті.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader