Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах квартир: скільки коштує та що можна отримати
Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах квартир: скільки коштує та що можна отримати

Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах квартир: скільки коштує та що можна отримати

Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах та біля вікон квартир. Для встановлення сонячних панелей у квартирі потрібні самі панелі та зарядна станція (або інвертор та акумулятор). У деяких магазинах зарядні станції продаються вже разом із панелями, щоправда, їхня вартість стартує від тисячі доларів.

Редакція OBOZ.UA за допомогою спеціального калькулятора розрахувала виробіток портативної станції на 350 Вт. Вартість моделі відомого виробника в інтернет-магазинах становить близько 25 тис. грн. Площа такої панелі в розібраному стані – два квадратні метри. В Київській області, якщо її розмістити під кутом у 35 градусів, щорічно така панель може давати 259 кВт-год струму. Зараз вартість такого об'єму електроенергії – 1118,8 грн. Якщо тариф не зміниться, така станція буде окупатись десятиріччями.

До речі, в Одеській області така ж станції може генерувати 306 кВт-год електроенергії вже на 1321,9 грн за рік. Панелі значно подорожчали після відключень електроенергії. У деяких магазинах ціна зросла на 300% (!). У результаті зараз про окупність таких панелей не йдеться, це скоріше спосіб отримати альтернативне джерело енергії.

Є і більш бюджетні варіанти. Киянин Олександр ще на початку року придбав панель на 300 Вт усього за 6 тис. грн. Зараз така панель коштує вже від 10 тис. грн. Згідно з розрахунками редакції, в Київській області така станція площею приблизно два метри в розібраному стані може давати до 260 кВт-год за рік. І за чинним тарифом така станція окупиться за 5,3 року, а з новою ціною – майже 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож і термін, за який панель окупиться, зменшиться.

Якщо враховувати тільки вартість панелі та вважати, що зарядну станцію за типом EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт-год електроенергії, виробленої на балконі, становитиме близько 1,1 грн (за умови, що впродовж гарантійного терміну у 20 років ви продовжите ефективно використовувати панель).

Раніше OBOZ.UA писав про те, що в Україні з початком масових стабілізаційних відключень поширюють міфи про нібито експорт електроенергії в період обмежень. Такі твердження радше нагадують теорію змови, тому що для цього необхідно фальсифікувати дані європейської платформи, підкупити українських чиновників, чиновників у сусідніх країнах ЄС та всіх енергетиків, причетних до імпорту та експорту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader