"Зрозуміли своє місце": у ВМСУ відповіли, скільки російських кораблів залишилося у Чорному морі
"Зрозуміли своє місце": у ВМСУ відповіли, скільки російських кораблів залишилося у Чорному морі

"Зрозуміли своє місце": у ВМСУ відповіли, скільки російських кораблів залишилося у Чорному морі

Російський флот вимушено відступив із Севастополя після серії успішних атак українських безекіпажних катерів.

Про це в інтерв'ю 24 Каналу розповів Дмитро Плетенчук, речник Військово-Морських Сил України.

Він зазначив, що кораблі агресора тепер рідко виходять у відкрите море, обмежуючись переважно періодичними ракетними обстрілами українських територій із безпечної відстані.

За словами Плетенчука, ситуація настільки критична для росіян, що вони не здатні навіть забезпечити морську логістику між материковою частиною Росії та окупованим Кримом. Після втрати кількох великих десантних кораблів окупанти змушені використовувати цивільні пороми для перевезення вантажів, фактично ховаючись за спинами мирного населення.

Крым на карте
Крым на карте

Кораблі, які не є носіями крилатих ракет, практично не беруть участь у морських операціях через високий ризик бути ураженими українськими засобами оборони. Плетенчук зазначив, що росіянам знадобився час, щоб усвідомити цю реальність, але врешті-решт вони прийняли своє нове становище.

"Росіяни зрозуміли своє місце і практично не виходять у море. Проводили якісь навчання на Азові, але потім швидко повернулися до Новоросійська. У Чорному морі залишився тільки підводний човен, але ця присутність задля присутності. Всі інші кораблі поки що знаходяться в пунктах базування, а коли туди починає прилітати, швидко виходять на зовнішній рейд, розбігаються, як таргани, щоби їх не зачепило.

Він також повідомив, що приблизно 25 000 квадратних кілометрів Чорного моря перетворилися на "сіру зону", де жодна із сторін не може повністю закріпитися. Для України зона поблизу Одеси та Чорноморська відносно безпечна, але вихід із портів Херсона та Миколаєва залишається надзвичайно ризикованим через можливість обстрілів у Дніпро-Бузькому лимані чи з Кінбурнської коси.

"Тому понад 6 десятків цивільних судів стоять заблоковані з самого початку повномасштабки", - розповів речник ВМС України.

Для росіян практично вся акваторія Чорного моря стала небезпечною. Навіть у центральній частині моря, не кажучи вже про райони біля Криму та Керченської протоки, російські кораблі ризикують потрапити під удар українських "Нептунів" чи морських дронів.

"Усюди, куди може дістати "Нептун" чи морський дрон, для них смерть", - підсумував Плетенчук.

Нагадаємо, раніше також у ВМСУ пояснили, чому Росія вважає Азовське море безпечнішим для своїх судів.

Джерело матеріала
loader
loader