Як охолодити оселю без кондиціонера: поради, щоб легше засинати
Як охолодити оселю без кондиціонера: поради, щоб легше засинати

Як охолодити оселю без кондиціонера: поради, щоб легше засинати

Найближчі тижні, згідно з прогнозом погоди, будуть вельми спекотними. При цьому триватимуть відключення енергії, тож охолодити свою квартиру кондиціонером не вийде. Особливо складно у спеку засинати, що додатково виснажує організм. Що ж робити у такій складній ситуації?

Експерти кажуть, що знизити температуру у приміщенні на кілька градусів допоможуть прості прийоми, для яких не знадобиться електрика. OBOZ.UA зібрав їхні поради.

Сонцезахисна плівка

Спеціальна плівка, яка відбиває сонячні промені, допоможе не допустити нагріву приміщення, а це в спеку навіть важливіше, ніж охолодження. Така плівка схожа на фольгу, але при цьому напівпрозора. Її клеять на шибки. При цьому вам знадобиться тільки вода. Побризкайте нею на чисте скло, прикладіть підготовлений шматок плівки відповідного розміру і добре його розгладьте. Акуратно приклеєна, а потім знята плівка може послужити вам повторно.

Штори та жалюзі

Ще один спосіб не пропустити всередину палюче сонячне проміння – це закрити штори чи жалюзі. Якщо ви не закриваєте вікна чимось таким, тимчасовим рішенням може стати простирадло, яким ви завісите шибки. На балконі завіса має бути щільнішою, адже він, як правило, нагрівається найбільше.

Провітрювання

Коли на вулиці стемніє, не просто знімайте завіси з вікон, але й відчиняйте їх навстіж. Прохолодне провітрювання допоможе утримувати комфортну температуру в приміщенні.

Зволоження

Помірне зволоження теж дещо знижує температуру. Тому у спеку можна вмикати побутовий зволожувач або розпорошувати рідину з механічного пульверизатора раз на 1,5-2 години. Приємно буде також час від час обприскувати себе.

Вологе прибирання

Ще один спосіб ефективного зволоження у спеку – це вологе прибирання. Швидко пройдіться по підлозі шваброю з холодною водою, коли відчуєте у цьому потребу. Ви помітите, що у кімнаті стало менш задушливо. Для свого комфорту і для кращого зниження температури зніміть також килими.

Розвішування мокрих простирадел

Холодні мокрі простирадла можуть стати охолоджувальними завісами в оселі. Для цього намочіть їх, відіжміть так, щоби перестала стікати вода і повісьте тканину на дверні отвори та вікна. Гаряче повітря, проходячи крізь простирадло, буде охолоджуватись.

Вентилятор

Обдування завжди працює ефективно. Щоби посилити дію вентилятора, поставте перед ним пляшку із замороженою водою або миску з льодом.

Витяжка

Завжди, коли ви готуєте їжу чи приймаєте водні процедури, вмикайте витяжку. Ці пристрої приберуть з повітря майже всю гарячу пару і не дадуть приміщенню нагрітись.

Енергозберігальні лампи

Такі освітлювальні прилади не тільки допомагають знизити витрати електроенергії. Вони також не нагріваються при роботі.

Мінімум текстилю в оселі

Покривала, пледи, подушки та інший текстиль, а також м’які іграшки не просто добре нагріваються у спеку. Вони також довго зберігають тепло. Тому у спеку зведіть їх кількість в інтер’єрі до мінімуму.

Раніше OBOZ.UA розповідав, від яких напоїв краще відмовитись у спеку.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader