У мешканки Івано-Франківської області виявили псевдотуберкульоз - він може передаватися через їжу та брудну воду
У мешканки Івано-Франківської області виявили псевдотуберкульоз - він може передаватися через їжу та брудну воду

У мешканки Івано-Франківської області виявили псевдотуберкульоз - він може передаватися через їжу та брудну воду

На Івано-Франківщині у жінки, яка приїхала погостювати в одне із сіл Коломийського району, виявили захворювання на псевдотуберкульоз. Це перший випадок у регіоні за останні кілька років, повідомляє Facebook-сторінка Коломийського райвідділу Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

- Псевдотуберкульоз – це захворювання тварин та людей, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, репродуктивної системи, суглобів та очей. Ця хвороба кілька років не реєструвалася на території нашого району, у червні місяці був лабораторно підтверджений випадок у громадянки, яка гостювала в нашому районі. Захворювання протікає за характерними ознаками туберкульозу, тож цю форму захворювання називають псевдотуберкульозом, – зазначили у центрі.

Людина може заразитися псевдотуберкульозом, коли вживає забруднені гризунами продукти - овочі, фрукти, молоко, м'ясо, що не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику або підвалі. А коли воду з зараженого джерела.

Інкубаційний період хвороби близько 7-10 днів. Захворювання починається гостро – вже в першу годину температура підвищується до 38-39⁰. Збудник через стравохід дуже швидко потрапляє в організм і спричиняє одночасне запалення багатьох органів.

Для профілактики псевдотуберкульозу фахівці закликають дотримуватись таких правил:

  • для пиття та приготування їжі використовуйте воду лише з перевіреного джерела водопостачання;
  • дотримуйтесь технологій приготування продуктів та правил їх зберігання — тримайте їх у недоступному для гризунів місці;
  • контролюйте зберігання та вивіз побутового сміття та харчових відходів, щоб запобігти розмноженню мишей та щурів;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни, особливо при догляді за тваринами та при польових роботах;
  • своєчасно проводите дератизаційні заходи у підсобних приміщеннях.
Джерело матеріала
loader