Тренд чи понти? Навіщо футболісти збірної України грають у рваній формі на Євро-2024 і як це допоможе з Бельгією
Тренд чи понти? Навіщо футболісти збірної України грають у рваній формі на Євро-2024 і як це допоможе з Бельгією

Тренд чи понти? Навіщо футболісти збірної України грають у рваній формі на Євро-2024 і як це допоможе з Бельгією

Гол Яремчука не тільки став одним із найкрасивіших у другому турі Євро, він ще й привернув чимало уваги до стилю одягу. В нашого нападника помітили розірвані гетри - і сталося це не в ігровому епізоді. Це спеціальна дія, на яку Роман пішов свідомо. І як виявилося - не тільки він. OBOZ.UA розбирався в деталях цієї новації та розповідає все, що про неї відомо.

Навіщо гетри у футболі?

Почнемо із того, що гетри - давно є частиною офіційного екіпірування футболіста. Їх існує величезна кількість варіантів, а виробництвом займаються і маленькі фірми, і гіганти індустрії спортивного одягу.

Класичні гетри - високі, доходять майже до коліна. Вони можуть різнитися за товщиною - товші дозволяють грати взимку чи за низьких температур. Зверху вони зроблені тугими, аби не скручувалися чи не сповзали під час бігу. Ще професійні гетри здатні вбирати піт і перешкоджати його накопиченню в бутсах.

Тренд чи понти? Навіщо футболісти збірної України грають у рваній формі на Євро-2024 і як це допоможе з Бельгією

Фіксація щитків - ще одна причина їх використання, інакше складно закріпити їх так, щоб удар по нозі залишав захисну конструкцію на місці. А якщо грати без гетр, то навіть випадковий дотик ноги іншого футболіста може збити ремінь чи паски. Гетри ж допомагають зафіксувати щитки у потрібному місці (при цьому, їх треба повністю сховати). Словом, гетри зроблені так, аби бути анатомічно зручними, захищати та не обмежувати фізичні якості ніг людини.

Яремчук - український приклад трендовості

Після матчу зі Словаччиною увагу фанатів привернула не тільки розкішна комбінація (коли навіть Ребров був у шоці від закидання Шапаренка) та індивідуально крутий гол Яремчука. Багато хто побачив його розірвані гетри. Спочатку здалося, що це ігрове пошкодження, але ні - це було навмисне розрізання на обох ногах одразу. Імовірно, саме виступи в Ла Лізі наштовхнули його на такі маневри із гетрами і далі ми пояснимо чому. Щоразу під час Євро ми дізнаємося щось нове про екіпірування саме через збірну України. Такий же інформаційний вибух спричинив колись "бюстгальтер" Довбика, поки фанати не дізналися, що це спеціальний трекер. Тепер є привід зацікавитися і спортивним екіпіруванням.

Тренд чи понти? Навіщо футболісти збірної України грають у рваній формі на Євро-2024 і як це допоможе з Бельгією

Мудрик такою фішкою бавився ще за часів "Шахтаря" - із переходом до "Челсі" звичка лишилася, хоча іноді Михайло виходить на поле і в цілих гетрах. У національній збірній поки ми не бачили нікого, окрім Яремчука, хто розрізав би гетри. Так само в "стандартному" екіпіруванні виступав і Михайло проти Словаччини.

Мода на розрізи циклічна

Такому варіанту гетр не один рік, але сучасним їх популяризатором неофіційно вважають Беллінгема. Саме він із найвідоміших футболістів засвітився із розрізаними гетрами. Щодо Джуда навіть до регламенту Ла Ліги заглядали, адже там є спеціальний пункт, який забороняє грати у пошкодженому одязі і це стосується екіпірування вцілому, а не тільки футболки. Тільки вже багато років ніхто прискіпливо не перевіряє на стан гетрів. Просто сам гравець настільки популярний, що привернув увагу до цього пункту. Хоча футболісти в Іспанії (та й не тільки) давно модернізували власний одяг - у більшості гетри виступають ніби щитки, а в бутсах їх немає; там спеціальні компресійні шкарпетки. Технічно, це порушення, втім на них закривають очі, адже раніше так само грав той же Гарет Бейл. А також Кайл Вокер і Неймар.

Неабияку увагу до власних гетр привернув ще один англієць - Джек Гріліш. Той навпаки ніколи їх не розрізає, бо масивні ноги розірвуть тканину на першому ж прискоренні. Він просто відкочує їх донизу, до рівня щитків. Імовірно, так він вчиняє для того, щоб вільніше контролювати кроки, силу прискорення чи рухливість ніг.

Чому так почали робити?

Чому виникла ця мода на розрізані гетри - існує щонайменше 3 версії. Найперша - банальні понти. Ті ж Неймар, Вокер чи Бейл стали відомими персонами, які заклали моду на нестандартність у зовнішньому вигляді. Далі схожість на них стала рішуєм для розрізаних гетр спочатку у дворових гравців, а потім і в юнаків молодіжних команд. Зрештою - мода перейшла на професіональних гравців. А для когось це просто питання звички.

Ще одна причина відсилає нас до медицини. Футболісти, які так роблять, посилаються на нібито кращий кровообіг у м’язах ніг, а відтак - ліпший контроль тіла та м’яча. Подейкують, що так гетри зберігають вищезгадані функції і тримають щитки, однак не стискають важливі суглоби та навіть зменують вірогідність травми чи судом. Поки жоден із лікарів не досліджував це питання предметно, тому таку версію не можна ані підтвердити, ані спростувати.

Третя теорія романтизована. Гравці із небагатих країн, де не знайти нормальне екіпірування, чи футболісти з бідних сімей робили щитки та гетри з усього, що є під рукою. І це може бути або згадка про батьківщину, або данина власному дитинству та захопленню футболом, що привело їх до зіркового статусу.

Як це допоможе у матчі із Бельгією?

Питання саме по собі гумористичне, адже вся справа виключно в налаштуванні самих гравців. Попри суспільний інтерес, Яремчук нічого не сказав про свій зовнішній вигляд. Також ані Ребров, ані хтось із українського медичного штабу це не коментували. Хоча, якщо кращий кровообіг і просто віра в те, що покращені гетри дають більше свободи в грі ногами та дозволяють краще контролювати м’яч, стануть допоміжними для наших футболістів - то хай так і грають. Ми знаємо, що проти Бельгії потрібна лише перемога, підтримку для збірної від себе точно забезпечимо. А там хай навіть воротар виходить у рваних гетрах - головне настрій.

Джерело матеріала
loader