Canon розробив матеріал, який продовжує термін експлуатації сонячних батарей
Canon розробив матеріал, який продовжує термін експлуатації сонячних батарей

Canon розробив матеріал, який продовжує термін експлуатації сонячних батарей

Canon розробив матеріал, який продовжує термін експлуатації сонячних батарей

Новий матеріал захищатиме перовскіт у складі панелей.

Японська компанія Canon розробила захисний матеріал, покриття з якого може збільшити термін служби гнучких сонячних елементів до 20-30 років, повідомляє Nikkei.

Новий матеріал планують використовувати для захисту світлозбираючого шару перовскіту, що руйнується під впливом вологи та тепла. Очікується, що нанесення покриття завтовшки від 100 до 200 нанометрів зменшить потребу в технічному обслуговуванні та ремонті.

Перовскітні сонячні елементи – тонкі, гнучкі та універсальніші, ніж їхні традиційні аналоги. Японія вважає їх ключем до своєї енергетичної безпеки з огляду на обмеженість простору для сонячних ферм та залежність від Китаю у виробництві традиційних продуктів для сонячних електростанцій.

Сanon

Масове виробництво планують почати у 2025 році на заводі групи Canon у префектурі Фукуй. Очікується, що до 2030 року обсяг продажів становитиме мільярди ієн (1 мільярд ієн дорівнює приблизно 6.3 мільйона доларів).

Тим часом нафтопереробний завод Eneos Holdings збільшить виробництво йоду, необхідного для перовскітних елементів.

Canon і Eneos планують постачати продукцію таким компаніям як Sekisui Chemical, Toshiba та Panasonic, які виробляють перовскітові елементи та модулі. JGC Holdings планує почати виробляти електроенергію з використанням комірок приблизно у 2026 році, встановлюючи їх на заводах та складах.

Японія спочатку мала технологічну перевагу в галузі звичайних сонячних батарей, але програла Китаю в їхній комерціалізації. Оскільки китайські гравці тепер звертають увагу на перовскіт, японський уряд намагається зміцнити промислову базу країни за допомогою цієї гнучкої технології.

Уряд витратить близько 64.8 мільярда ієн із Фонду зелених інновацій на допомогу в комерціалізації перовскітних комірок з метою ввести їх в експлуатацію до 2030 року. Уряд також включив підтримку відповідних досліджень, талантів та ланцюжків поставок до проєкту свого нового закону щодо економічної та податково-бюджетної політики.

Тим часом вчені в США розробили новий вид цементу, здатний накопичувати електроенергію: вироби з нього, навіть такі великі як будинки та дороги, теоретично можна використовувати як «гігантські бетонні батареї», кажуть спеціалісти.

Джерело матеріала
loader