Шахраї крадуть сотні тисяч гривень у закоханих українок: розкрито схему обману
Шахраї крадуть сотні тисяч гривень у закоханих українок: розкрито схему обману

Шахраї крадуть сотні тисяч гривень у закоханих українок: розкрито схему обману

Українців продовжують дурити шахраї, які виманюють в них гроші за допомогою дейтингових-платформ. Однією з потерпілих стала жителька Івано-Франківська, що переказала аферистам майже півмільйона гривень.

Про це повідомили у ГУНП Івано-Франківської області. 56-річна українка розповіла, що познайомилася на одному із сайтів з іноземцем. Він представився лікарем з Сирії, і у пари зав’язалися романтичні стосунки на відстані, після чого чоловік запропонував жінці одружитись в Україні.

"Для того, щоб іноземець отримав дозвіл на виїзд із Сирії, їй необхідно надіслати електронного листа нібито до ООН. Надалі, у листуванні представник нібито ООН надіслав заявниці реквізити для оплати послуг. Йдеться про переліт, страхування та дозвіл на виїзд віртуального знайомого жінки. Потерпіла погодилась та перерахувала кошти на невідомі рахунки, кількома транзакціями", – зазначили у Нацполіції.

Згодом жінка зрозуміла, що її ошукали, та звернулася у правоохоронні органи. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України ("Шахрайство").

Це вже не перша така ситуація в Україні. Торік в аналогічне становище потрапила жителька Чернігівщини, яка теж познайомилася в інтернеті з чоловіком з Сирії. Він попросив у неї фінансової допомоги, щоб виїхати з країни, в результаті чого жінка кількома транзакціями переказала на "оформлення документів" та "авіаквитки" понад 2 млн грн.

Як вберегтися від шахраїв

На цьому тлі українців закликали бути обачними під час онлайн-знайомств. Тому, аби захистити свій гаманець від кіберзлочинців, у поліції їм радять:

  • не перераховувати гроші невідомим особам, які під приводом дружби чи романтичних стосунків втираються в довіру;
  • не публікувати особисту інформацію в соцмережах;
  • не відкривати для малознайомих людей банківські рахунки і не надсилати фото та відео;
  • якомога ретельніше перевіряти інформацію, а не довіряти кожному слову віртуального знайомого.

Раніше OBOZ.UA вже повідомляв, що за перші п’ять місяців 2024 року в Україні відкрили понад 38 тисяч справ щодо шахрайства – це у 1,6 раза більше, ніж за весь 2021 рік. Найпопулярнішими методами обману залишаються соціальна інженерія та фішинг.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader