Щоб збільшити урожай: коли і як правильно підгортати картоплю
Щоб збільшити урожай: коли і як правильно підгортати картоплю

Щоб збільшити урожай: коли і як правильно підгортати картоплю

Настав активний період для городників – слід встигнути правильно підгорнути картоплю та вести активну боротьбу зі шкідниками і бур’янами. Для ефективного підгортання недостатньо лише насипати на кущі трохи землі: треба визначити і час доби, в який процес буде найбільш корисний і безпечний.

При підгортанні важливо не пошкодити молоді пагінці та коріння – це може негативно позначитися на розвитку рослини та збільшить ризик загибелі куща. OBOZ.UA розповідає, як і коли правильно підгортати картоплю.

Коли починати підгортання

Єдиної думки щодо термінів початку підгортання у аграріїв немає. Орієнтуватися потрібно насамперед на висоту пагонів. Перше підгортання можна почати, коли пагінці виросли на 6-9 см у висоту. 

Перше підгортання

Якщо очікується сильне похолодання, то цілком допустимо розпочати підгортання вже за кілька тижнів після посадки. Якщо погода стоїть сприятлива, то повністю вкривати кущі немає необхідності, адже це може загальмувати розвиток рослин.

При першому підгортанні, яке можна робити, коли пагінці виростуть на 6-9 см у висоту, буде цілком буде достатньо підняти ґрунт буквально на кілька сантиметрів. Підгортання можна здійснювати мотоблоком або вручну.

Друге підгортання

Досвідчені городники радять підгортати картоплю 3-4 рази на сезон. Вдруге це бажано зробити на етапі формування бульб – зазвичай це відбувається через 15-18 днів після першого підгортання.

Основне правило полягає у тому, щоб встигнути до початку цвітіння. При другому підгортанні потрібно намагатися, щоб висота гребеня біля кожного куща була 15-17 см. Сенс у тому, що бульби можуть опинитися на поверхні, і тоді під впливом сонячного світла відбудеться накопичення в них отрути соланіну.

Третє і наступні підгортання

Втретє підгортання можна починати коли висота пагонів картоплі сягне 23-26 см. Не варто засипати більшу частину рослини, слід просто накидати на кущі трохи землі, щоб картопля почала розростатися в ширину. Висота гребеня має бути на рівні 17-19 см. Третє підгортання сприятиме підвищенню урожайності.

Який час доби найкращий для підгортання

Підгортання не варто проводити у полуденні години та в період активної спеки. У найспекотніші години дня рослини особливо чутливі до будь-яких видів робіт з ними. Плюс до всього, на кущі падатиме максимально розігріта від сонця земля, що призводить іноді до різкої втрати вологи.

Найкраще підгортати картоплю у ранкові або вечірні години. Можна призупинити роботи о 10-11 годині ранку та продовжити ввечері.

Фахівці також звертають увагу, що максимально ефективним буде підгортання після дощу – земля в цей час добре зволожена і після підгортання не обсипається, що й надалі заощадить ваш час і сили.

Якщо все-таки вибору немає і доводиться підгортати картоплю у спеку, варто спершу полити грядку, щоб охолодити верхній шар ґрунту.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як доглядати за рослинами та поливати город у літню спеку

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader