Виноград – це невибаглива культура, але для отримання якісного врожаю їй потрібен правильний догляд. Особливого піклування рослина потребує в теплу пору року, коли закладається основа майбутнього врожаю.
Влітку, коли лоза активно росте та розвивається, важливо дотримуватися певних правил. Про них більш детально розповів Сам собі агроном.
Полив
Як і будь-яка інша культура, виноград потребує регулярного поливу. Це особливо важливо, коли надворі панує спека, а земля пересихає доволі швидко.
Виноград варто поливати ввечері. Під час формування суцвіть кожен кущ потрібно поливати двічі двома або трьома відрами води за раз. Коли китиці почнуть наливатися та дозрівати, виноград можна поливати один раз на 1,5-2 тижні двома відрами води.
Підживлення
За необхідності під час поливу можна підживлювати виноград мінеральними добривами. Також в період з середини червня до середини липня потрібно провести ряд підгодівель. Експерти рекомендують використовувати розчин приготований з: 10 літрів води, 20 грамів нітрофоски, 30 грамів суперфосфату, 50 грамів деревної золи та настою коров’яку в співвідношенні 1:5.
Шкідники та хвороби
Регулярно перевіряйте виноград на наявність шкідників та хвороб. Здорове листя повинно бути рівним зі зворотного боку та мати зеленуватий колір, тому якщо ви помітили на них білий наліт, потрібно негайно видалити все уражене листя, якщо його мало, або провести обприскування кущів спеціальними препаратами від борошнистої роси та виноградного кліща.
Якщо це не допомогло, а на рослині з’явилися білі та жовті плями, то потрібно негайно обробити весь виноградник від несправжньої борошнистої роси.
Першу обробку від паразитів, як правило, проводять перед цвітінням, а другу – коли ягоди будуть розміром з горошини.
Обрізка
Дуже важливо своєчасно видаляти пасинки, щоб вони не заважали рослині спрямовувати поживні речовини на вирощування лози та ягід.
Також необхідно правильно обрізати виноградну лозу, адже інакше виноград втратить свої смакові якості та почне давати менше плодів. Крім того, правильна і своєчасна обрізка зменшує ризик появи хвороб.
Для початку варто знати, що врожай дає лише тогорічна лоза, тому плодоносну лозу поточного сезону варто видалити повністю. А лозу плодоношення обрізають до 8-10 бруньок. Це, як правило, роблять восени, а навесні прив’язують її до стовбура. В цілому, на кущі необхідно залишати не менше п’ятдесяти бруньок.
На пеньку, який залишився від обрізаної лози зазвичай виростають дві лози, одну з яких потрібно буде обрізати до 2-3 бруньок, а друга обрізається не так сильно, адже буде плодоносити в наступному році.
Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як вивести хміль на дачній ділянці.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.