Хакери вкрали дані 360 млн осіб: хто опинився у списку жертв і що їм загрожує
Хакери вкрали дані 360 млн осіб: хто опинився у списку жертв і що їм загрожує

Хакери вкрали дані 360 млн осіб: хто опинився у списку жертв і що їм загрожує

На сайті haveibeenpwned.com можна перевірити, чи є адреси е-мейлів у хакерських базах даних, чи ні. Якщо є, то паролі від облікових записів краще змінити.

Експерт у сфері кібербезпеки Трой Хант проаналізував 122 ГБ даних з Telegram-каналів, якими користуються хакери. Виявилося, що 361 мільйон унікальних е-мейлів користувачів скомпрометовано, про що він повідомив на своєму сайті Troy Hunt.

Згідно з повідомленням Троя, база даних має в своєму розпорядженні не тільки адреси електронних пошт користувачів, а й іншу інформацію.

Загалом він вивчив 1,7 млн файлів і виявив, що 151 млн е-мейлів належать користувачам, які нещодавно зареєструвалися. Також він встановив, що ці адреси раніше не потрапляли в злитих базах даних, проаналізованих за допомогою інструменту Have I Been Pwned, який розробив Хант.

За словами Троя Ханта, хакери використовували програмне забезпечення (ПЗ), яке перехоплювало логіни і паролі на заздалегідь зламаних пристроях. Щойно людина вводила свій логін і пароль, щоб увійти в ту чи іншу соцмережу, або на сайт, де вона була раніше зареєстрована, ПЗ перехоплювало цю інформацію.

База "злитих" е-мейлів
Фото: troyhunt.com

Експерт повідомив деяким власникам е-мейлів про те, що їхні акаунти можуть бути скомпрометовані. Також він уточнив, чи користуються вони зараз цими адресами пошт, чи ні. Деякі люди підтвердили, що користуються, або користувалися колись тими е-мейлами, які виявилися в хакерських базах.

Всю отриману інформацію Хант уже закачав на свій сайт haveibeenpwned.com, тож тепер кожен охочий зможе перевірити, чи є його пошта в списках витоків, чи ні. Якщо користувач виявить свій е-мейл, у такому разі рекомендується змінити паролі облікових записів, використовувати двофакторну аутентифікацію скрізь, де можна.

Важливо "Лягли" банки й держпослуги. Хакери ГУР атакували установи і компанії Росії, — ЗМІ

Раніше ми писали про те, що Telegram небезпечний, тому в Україні пропонують створити месенджер на базі "Дії". За словами аналітика Богдана Соломикіна, жоден застосунок не може бути повністю безпечним, проте під час війни Telegram викликає найбільше запитань.

Джерело матеріала
loader
loader