Як залишатись зі зв'язком навіть під час відключень світла: поради Мінцифри
Як залишатись зі зв'язком навіть під час відключень світла: поради Мінцифри

Як залишатись зі зв'язком навіть під час відключень світла: поради Мінцифри

Під час тривалих вимкнень електроенергії в Україні абоненти можуть залишитись без зв'язку. Причому зберегти зв'язок та доступ до інтернету досить легко, треба лише заздалегідь подбати про це.

У Мінцифрі порадили, що робити, щоб під час блекаутів залишатися у мережі. Очільник міністерства Михайло Федоров вважає, що перш за все треба подбати про "стійкий інтернет". 

Переважна більшість користувачів використовує для доступу до мережі Wi-Fi, а коли вимикають світло, люди просто перемикаються на мобільний інтернет. Це, зрозуміло, теж доступ до мережі, проте назвати його "стійким" аж ніяк не можна, бо у такі моменти базові станції мобільних операторів не справляються, і навантаження на мережі зростає в 10 разів. Зникає і інтернет, і зв’язок.

"Подбайте про стійкий інтернет. Перше, що можете зробити, – увімкніть національний роумінг і перемкніться на іншого оператора.  Друге – завчасно завантажте інтерактивну мапу з пунктами незламності в Дії. У багатьох пунктах є Starlink, щоб бути онлайн, та генератор, щоб зарядити телефони", – зазначив міністр.

Також Федоров нагадав про так званий "фіксований інтернет" – тобто дротове з'єднання з мережею. Воно буває різним.

"Одна з найефективніших технологій для цього – xPON. Працює 4+ години при відключеннях електроенергії. Зможете через месенджер зателефонувати мамі та сказати, що у вас все гаразд", – порадив міністр. 

На жаль, не всі провайдери використовують xPON і можуть вас підʼєднати до мережі в такий спосіб. Знайти іншого провайдера з xPON можна на мапі ЛУН (мапа актуальна для всіх регіонів країни).

І окрема порада від Федорова – завчасно завантажити на телефон або на ноут фільми, серіали чи улюблений подкаст, "щоб зайняти себе на час відключень". 

Як повідомляв OBOZ.UA, українцям запровадять графіки відключень електроенергії на повну добу вже 6 червня. Ліміти споживання струму діятимуть для кожної області України з 00:00 до 24:00. Тому в усій країні будуть застосовуватися погодинні відключення світла. Крім того, у разі перевищення лімітів навіть із чинними графіками можуть вводити аварійні відключення – без попередження.

До речі, різна тривалість відключень електроенергії в областях України обумовлена специфікою кожного регіону та встановленими лімітами обсягів енергоспоживання. Зокрема області мають різний відсоток критичної інфраструктури у своєму споживанні, що значно впливає на графіки для населення.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader