Акції "Газпрому" обвалились: такого показника не було з 2017 року
Акції "Газпрому" обвалились: такого показника не було з 2017 року

Акції "Газпрому" обвалились: такого показника не було з 2017 року

Під час торгів на Московській біржі 30 травня вартість звичайної акції російського газового монополіста "Газпром" опустилася на 1,59%, до 126,84 руб. за одиницю. Це мінімальний рівень із 6 листопада 2017 року.

Знижуватися ж вартість акцій "Газпрому" почали після доручення російського уряду підготувати директиву про невиплату дивідендів компанією, повідомляють росЗМІ. Там зазначають:

  • про доручення стало відомо 20 травня;
  • того дня акції "Газпрому" в моменті втратили більше 6% і торгувалися на рівні 145,18 руб. за одиницю.
Акції "Газпрому" опустилися до мінімуму з 2017 року

Водночас газовий бізнес "Газпрома" продовжує перебувати в непростій ситуації. Так, за підсумками 2023 року експорт компанії до дальнього зарубіжжя склав менше ніж 70 млрд куб. м – тобто, знизився на понад 30%.

"Переорієнтація експорту газу на ринки Азіатсько-Тихоокеанського регіону йде повільно і поки не може компенсувати втрату європейського ринку. Плюс негативний вплив має введена для компанії надбавка до податку на видобуток корисних копалин і слабка ринкова кон'юнктура на газовому ринку", – нарікають росіяни.

Водночас вони наголошують: основним фактором підтримки котирувань акцій компанії є можливість будівництва газопроводу "Сила Сибіру-2". Який дозволить "Газпрому" перенаправити до Китаю 50 млрд кубометрів газу втрачених європейських обсягів.

"Але доти, доки підписання контракту на його будівництво відкладається, акції "Газпрому" продовжують падіння через відносно низькі європейські ціни", – резюмували аналітики.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас ЄС не має наміру просити Україну переглянути транзитну угоду з російським "Газпромом" після закінчення її терміну у грудні 2024 року. За час повномасштабної агресії Росії Європа знайшла альтернативні маршрути постачання газу, що дозволяє уникнути продовження контракту з "Газпромом".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader