Укрзалізниця просить уряд забронювати критичних працівників
Укрзалізниця просить уряд забронювати критичних працівників

Укрзалізниця просить уряд забронювати критичних працівників

Укрзалізниця просить уряд дозволити бронювати всіх критичних для перевізного процесу працівників, адже за цими посадами вже є дефіцит. Водночас в УЗ уточнили, що про зміну правил не йдеться — компанія просить уряд застосувати ті самі правила, як і для інших критично важливих підприємств, на кшталт енергетичних.

Про це Економічній правді повідомили у пресслужбі Укрзалізниці.

У компанії кажуть, що через війну вже гостро відчувають брак фахівців критично важливих професій для організації перевезень, а також для забезпечення електрикою споживачів та життєзабезпечення територіальних громад.

"Близько 80% співробітників, без яких залізниця не може працювати та забезпечувати безпеку рух – це колійники, машиністи, енергетики, обхідники вагонів тощо. Ці посади наразі укомплектовані близько 76%. Тобто, навіть за умови правил бронювання військовозобов'язаних працівників, що діяли відповідно до рішень Генерального штабу Збройних Сил до квітня 2024 року, Укрзалізниця вже відчувала дефіцит кадрів", – зазначають в УЗ.

Така ситуація зумовлена низкою факторів: окупацією територій з працівниками, вимушеною міграцією, специфікою професій. Разом із тим, від початку повномасштабного вторгнення було мобілізовано понад 12 тисяч співробітників, із яких повернулися до цивільного життя понад 1500 співробітників. Близько 10% залізничників нині у лавах ЗСУ.

Наразі компанії надважливо зберегти наявну кількість співробітників, наголошують у компанії. Крім того, що УЗ є монополістом на ринку залізничних перевезень, які є одними з основних шляхів для пасажирського та вантажного транспорту, компанія також проводить евакуацію цивільного населення, поранених військових.

Також УЗ – одна з найбільших компаній-операторів системи розподілу електроенергії та постачає її як для власних потреб, так і для населення та промисловості, тож стабільна робота критична для проходження осінньо-зимового періоду.

"У зв'язку з цим, Укрзалізниця активно співпрацює з урядом для врахування потреб у бронюванні працівників, критично необхідних для безперебійного функціонування залізниці в умовах війни. Ми сподіваємось, що для Укрзалізниці будуть запроваджені правила бронювання військовозобов’язаних працівників, аналогічні тим, що вже діють для підприємств паливно-енергетичного комплексу та їх підрядних організацій, системи життєзабезпечення та оборонної промисловості", – заявили в УЗ.

Теги за темою
Укрзалізниця
Джерело матеріала
loader
loader