"У кожного свої фішки": Захарова розповіла, чого чекати від українських гімнастів на Олімпіаді-2024
"У кожного свої фішки": Захарова розповіла, чого чекати від українських гімнастів на Олімпіаді-2024

"У кожного свої фішки": Захарова розповіла, чого чекати від українських гімнастів на Олімпіаді-2024

Чоловіча збірна України зі спортивної гімнастики веде активну підготовку до Олімпійських ігор 2024 року у Парижі. Про перспективи та цілі спортсменів на змаганнях у столиці Франції OBOZ.UA розповіла віце-президентка української федерації гімнастики Стелла Захарова.

– Як і де готуються до Олімпійських ігор гімнасти національної збірної України?

– Підготовка йде повним ходом і вже давно. Тренувальний процес щоденний та безперервний. Можна вважати, що тренування  - це основна частина життя кожного професійного спортсмена. Змагання різного рівня можна теж вважати частиною тренувального процесу, адже виходячи на помост гімнаст в реальному часі при реальних жорстких умовах випробовує свої сили та отримує проміжний результат. Кінцевий результат ми завжди отримуємо на Олімпійські іграх - це і є головна спортивна подія, задля якої все що вище сказано і робиться.

Нещодавній чемпіонат Європи - це теж тренування перед ОІ в Парижі, і наші хлопці показали себе достойно. Два місяці, які залишились до ОІ-2024 частина спортсменів тренується в Україні у Конче-Заспі, а частина - лишилась за кордоном, де нашим хлопцям надали всі умови для тренування. У війну дуже складно тренуватись, постійні тривоги і обстріли не тільки впливають на фізичний та емоційний стан, але і забирає цінний час, бо доводиться бути в укриттях. За кордоном є задовільні умови для підготовки, але знаєте - добре там є, де нас нема.

Чужа країна, чужий спортзал, віддаленість від сім'ї, відсутність поряд інших учасників команди впливає на загальну форму спортсмена. Наші гімнасти роблять неможливе, бо на фоні  мастодонтів світової гімнастики - ми знаходимось у найгірших умовах тренувань, навіть можна сказати, що критичних, але все одно хлопці завойовують медалі і команда отримала золоту медаль на чемпіонаті Європи!

– Що впливає на результати наших гімнастів і спортсменів в цілому?

– На особистий результат спортсмена впливають його здібності, цілі у спорті, дисципліна, наполегливість, якість тренувань та тренер. У багатьох наших хлопців вже були серйозні травми і це важливий момент і він також впливає і на підготовку і на кінцевий результат.

Результат спортсмена у команді та і самої команди залежить від головного тренера. Саме головний тренер розробляє виграшну стратегію, знає сильні і слабкі місця кожного - знає команду зсередини. Він вирішує хто виступає першим і на кого будуть рівнятись інші учасники команди.

Внутрішня атмосфера команди, злагодженість також важлива складова, яка впливає на результат. Говорячи про українських гімнастів, то їм важче за всіх отримувати медалі, адже вони знаходяться в нерівних умовах з іншими, бо в Україні війна. Але наші спортсмени своїми медалями показують усьому світу міць і незламність українців, заробляють медалі і прославляють свою рідну землю.

Олег Верняєв

– В якому складі збірна України зі спортивної гімнастики буде їхати на ОІ-2024? Хто на яких снарядах покаже себе з найкращої сторони?

– В такому, якому були на чемпіонаті Європи:  Ілля Ковтун, Олег Верняєв, Ігор Радівілов, Назар Чепурний та Радомир Стельмах. На чемпіонаті Європи всі показали результати, тому є всі шанси виграти медалі ОІ-2024. Команда складається з найсильніших гімнастів, тому від кожного може бути медаль. У кожного гімнаста свої фішки і свої коронні виступи.

Наприклад Ковтун завжди показує високий результат на паралельних брусах, Чепурний - опорний стрибок. Є навіть надія на командне призове місце, але отримати перемогу буде дуже-дуже складно. На Олімпійських іграх приймають участь найкращі і найсильніші гімнасти світу - Італія, Японія, Німеччина тощо. Обійти таких сильних спортсменів буде дуже не просто, але можливо.

– На які результати Україна може сподіватись на ОІ-2024 і що буде після ОІ?

– Абсjлютно кожен наш гімнаст може увійти в трійку кращих впевнена на всі 100%.  В складі команди вже є олімпійські чемпіони, тому питання завоювання медалей - риторичне. Міністерство молоді та спорту, українська федерація гімнастики, всі причетні до федерації та команди також роблять все можливе і навіть неможливе для того, щоб чоловіча збірна команда зі спортивної гімнастики виграла якомога більше медалей на Олімпійських іграх 2024.

Окрема подяка тренерському складу за високий професіоналізм та витримку. Часу обмаль, тому всі максимально зосередженні на тренуваннях. Наші гімнасти повністю готові і фізично і емоційно до найважливішої події - ОІ-2024. А головні задачі після ОІ-2024 - це робота над помилками, пошук молодих талановитих гімнастів та підготовка до наступного олімпійського циклу.

– Які плани у ФСГУ до ОІ та після? Що особисто ви хотіли б побажати нашим гімнастам.

– Найголовніша і ключова задача - оновлення та  перезавантаження команди молодими, перспективними людьми, які прагнуть перемагати та готові працювати у команді. Ми повинні нарешті позбавитись совдепу та перейти на європейський рівень, функціонувати як цілісний механізм, використовуючи сучасні методи роботи.

Зламавши стару систему, ми зможемо з новими силами та можливостями пройти новий олімпійський цикл і принести Україні славу і перемогу!І це далеко не все, що я як віце-президент технічного комітету української федерації гімнастики та президент федерації спортивної гімнастики України, хотіла б реалізувати найближчим часом.

А от нашим гімнастам і їх тренерам хочеться побажати єдності, вдачі, наснаги і золотих медалей на Олімпійських іграх 2024. Ми пливемо в одному човні і в єдиному напрямку - до перемоги, бо наша сила в єдності. Тільки так ми зможемо подолати всі перешкоди на своєму шляху і отримати високі результати. В добру путь!

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader