"Ситуація дуже складна". Україна залишилася без великого обсягу генерації електрики, але удари Росії по енергетиці стануть неефективними
"Ситуація дуже складна". Україна залишилася без великого обсягу генерації електрики, але удари Росії по енергетиці стануть неефективними

"Ситуація дуже складна". Україна залишилася без великого обсягу генерації електрики, але удари Росії по енергетиці стануть неефективними

Українська енергосистема втратила 8 ГВт потужності, через що змушена покривати дефіцит за рахунок імпорту та аварійної допомоги від західних партнерів (за даними енергетиків, станом на січень-2022 загальна потужність українських електростанцій складала 34 ГВт). При цьому влада має намір розвивати децентралізовану генерацію, щоб мінімізувати наслідки від російських ударів Росії.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив: розвиток децентралізованої генерації відбуватиметься одночасно з ремонтами пошкоджених енергооб'єктів.

Загалом, визнав глава уряду, ситуація в енергосистемі країни складна. Але до опалювального сезону ризики сподіваються встигнути мінімізувати.

"Ситуація дуже складна.Втративши 8 ГВт потужності, наразі змушені покривати дефіцит за рахунок імпорту та аварійної допомоги від західних партнерів. Працюємо над тим, щоб до старту наступного опалювального сезону мінімізувати ризики. Ремонти йтимуть паралельно з розбудовою децентралізованої генерації", – йдеться у повідомленні.

Водночас він зазначив: Кабмін вже ухвалив постанову, яка спрощує розміщення газопоршневих та газотурбінних установок та пов'язаних з ними мереж. "Знімаємо цілу низку бюрократичних процедур, щоб процес рухався швидше", – наголосив Шмигаль.

Удари Росії з енергетики України стануть неефективними

Водночас Україна може знизити ефективність російських ударів по енергосистемі, зокрема за рахунок децентралізованої генерації. Як пояснили в "Укренерго", за цим принципом замість кількох великих енергооб'єктів запускаються в роботу багато менших – що дає змогу максимально нівелювати наслідки можливої руйнації будь-якого з них, адже збитки будуть порівняно незначні.

Саме створення такої системи, зазначається, забезпечить українській енергосистемі більшу стійкість. Адже "у разі, якщо один із цих об'єктів пошкоджений, інші могли б працювати та забезпечувати енергоживлення для населення, критичної інфраструктури та промисловості".

"Треба переформатувати роботу архітектури енергосистеми так, щоб замість, умовно, 20 великих потужних об'єктів, які є ласим призом для нашого ворога, – бо коли влучання в такий великий об'єкт, то одразу з енергосистеми зникає досить суттєвий обсяг потужностей – ... було 100-200 маленьких, які будуть розосереджені по всій території України. І особливо сконцентровані навколо, наприклад, промислових регіонів чи великих міст, як Харків, Дніпро, Київ, Львів, Одеса", – розповіла OBOZ.UA директор з комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян.

Що потрібно робити для покращення ситуації в енергетиці

Зі свого боку, в Міненерго закликали українців зменшити використання енергоємних приладів у піковий час. Особливо ввечері з 17:00 до 22:00.

Промисловість – переглянути виробничі процеси зменшення навантаження на енергосистему. А також "максимально залучати імпорт для гарантованого уникнення відключень та посилення стійкості енергосистеми".

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше з енергосистеми України вивели 2 гідроелектростанції (ГЕС). Причина – значні ушкодження через російські обстріли.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader