В Тбілісі десятки тисяч людей вийшли на новий марш проти закону про "іноагентів"
В Тбілісі десятки тисяч людей вийшли на новий марш проти закону про "іноагентів"

В Тбілісі десятки тисяч людей вийшли на новий марш проти закону про "іноагентів"

У центрі грузинського Тбілісі відбулась числена акція противників закону "Про іноземний вплив". Кілька тисяч протестувальників, незважаючи на дощ, зібралися на п'яти точках міста пройшли ходою до площі Європи, де влаштували демонстрацію.

Це перша масштабна акція протесту в Грузії після кількох днів свят та вихідних. Люди виходили на проспект Руставелі і вчора, і позавчора, але у невеликій кількості. Проте оцінити приблизну явку людей на останній протест не беруться навіть організатори акції. Це мінімум кілька десятків тисяч людей, хоча говорять і про сотню тисяч.

В Тбілісі десятки тисяч людей вийшли на новий марш проти закону про "іноагентів"

Силовики намагались перекрити рух колон до центральної площі міста, проте марно. Офіційно поліція Тбілісі про затриманих не повідомляє; у організаторів акції також немає таких даних. Але перешкодити зібратись людям правоохоронці намагались. Зокрема, повідомлялось про спроби глушити зв'язок та інтернет.

Грузини вийшли на протест з прапорами Грузії та Євросоюзу і, варто відзначити, в акції прийняли участь люди різного віку. 

На площі Європи до вимог відмовитися від закону "Про іноземний вплив" додалися гасла зупинити свавілля поліції та терор проти активістів. Але більшість очевидців стверджує, що ця акція протеста проходить "тихо і спокійно". Люди навіть танцюють.

Близько опівночі неділі акцію було припинено, люди спокійно розійшлись. Але вже 12 травня протестувальники мають намір влаштовувати намети та блокувати парламент Грузії.

Як повідомляв OBOZ.UA, 17 квітня парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Одразу після цього президентка країни Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти вето, а на вулиці грузинських міст із вимогою скасувати закон про "іноагентів" вийшли тисячі людей.

1 травня проросійськийпарламент Грузії ухвалив у другому читанні скандальний законопроєкт. До остаточного ухвалення законопроєкт ще має пройти третє фінальне читання. Дату ще не визначено, але, за даними ЗМІ, голосування має відбутися 17 травня. Крім того, закон має подолати вето президентки.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відреагувала на протести, які тривають в столиці Грузії Тбілісі. Вона засудила насилля з боку силовиків та закликала владу країни дослухатися до думки народу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader