Світле свято Великдень щороку збирає всю родину за одним столом. З такої нагоди господині по всій країні обов'язково готують випічку - паску. Розповідаємо, як спекти частування, якщо немає навіть яєць і дріжджів.
Як готується паска - рецепт класичний без яєць
Традиційно у такої святкової випічки, як паска, рецепт класичний передбачає наявність яєць і дріжджів. Ми ж розглянемо варіант, коли два ці інгредієнти не використовуються. Ось що вам знадобиться:
- борошно - 2 склянки;
- сметана - 1 склянка;
- цукор - 1/2 склянки;
- сода - 1 ч. л.;
- оцет - 1 ч. л.;
- ванільний цукор - 1 ч.л.
Духовку розігрійте до 180 градусів. Змішайте сметану, цукор і ваніль у великій мисці. Потім додайте борошно і погашену соду, замішайте тісто. Викладіть його на стіл і добре вимісіть. Тісто помістіть у форми, покладіть їх на деко і випікайте 20-25 хвилин. Випічка має підрум'янитися. Після того як паска охолоне, ви можете прикрасити її арахісом, горіхами або шоколадом.
Однак, існує також паска без яєць і дріжджів - сирна.
Сирна паска - простий рецепт для швидкого приготування
Сира сирна паска без яєць готується набагато простіше за звичну. Для її приготування знадобляться:
- сир - 500 г;
- цукрова пудра - 100 г;
- вершкове масло - 100 г;
- родзинки - 50 г;
- курага - 50 г;
- ванільний екстракт - кілька крапель;
- цедра 1 лимона.
Сир подрібніть за допомогою дрібного сита або блендера. Всипте пудру і перемішайте. Туди ж додайте розтоплене масло, родзинки, курагу, ванільний екстракт і цедру лимона. Отриману масу потрібно помістити у форму у вигляді паски і відправте в холодильник застигати. На це піде кілька годин. Під час подавання сирну паску без яєць прикрашають горіхами, сухофруктами і поливають медом.
Замість сухофруктів можна взяти молочні дропси для випічки і тоді у вас вийде сирна паска без яєць із шоколадом.
Сирна паска в духовці - покроковий рецепт
Для початку варто зазначити, що сирна паска, рецепт якої ми зараз розглянемо, на відміну від двох попередніх, робиться з яйцями.
Для приготування візьміть:
- сир - 500 г;
- вершкове масло - 150 г;
- яйця - 3 шт;
- цукор - 150 г;
- родзинки - 100 г;
- ванільний цукор - 1 ч.л.;
- розпушувач - 1 ч.л.;
- борошно - 100 г.
Духовку розігрійте до 180 градусів. У цей час збийте вершкове масло, цукор, яйця і ванільний цукор у мисці. Додайте сир, родзинки та борошно, перемішайте. Викладіть сирне тісто у форму для випікання. Випікати його треба буде близько 40-50 хвилин. Сигналом стане те, що випічка набуде золотистої скоринки. Дозвольте пасці охолонути перед подачею до столу.
Раніше УНІАН розповідав, яка форма для паски краща - металева чи паперова.