/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fac6a8e7deca6ee2276ee19c47b3712f6.jpg)
Приклад глибини російської пропаганди: Клопотенко розповів, що японці думають про борщ
Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився, з якими проблемами йому довелося зіткнутися в Японії, де він хотів відкрити новий заклад, через російську пропаганду. Зʼясувалося, що країна-агресорка продовжує зазіхати на страву, що є невідʼємною складовою ДНК кожного українця.
Євген Клопотенко розповів, що японці думають про борщ
Амбасадор борщу зазначив, що хотів відкрити у країні сонця, що сходить, монозаклад, де відвідувачів пригощали б українською національною стравою. Проте виявилося, що це не так просто.
– Японці не хочуть відкривати монозаклад з борщем, бо у них, увага: “поширена думка, що борщ – це російська страва”. Зрозуміло, що люди оминатимуть це місце десятою дорогою, бо притомні японці, на щастя, історично є русофобами. І от, ми наче на одному боці барикад, а виходить якась дурня. І це чудовий приклад глибини руської пропаганди, – розповів Клопотенко.
Ресторатор додав, що ця ситуація не зменшує масштаб старань України у напрямку популяризації своєї кухні. Разом з тим Євген Клопотенко вважає, що треба працювати ще завзятіше.
– Завзятіше контрпропагувати. І як же добре, що завзяття українцям не бракує, – зазначив шеф-кухар.
Реакція мережі на російську пропаганду в Японії
В коментарях підписники висловили своє бачення ситуації та запропонували власні шляхи виходу з неї.
- Підозрюю, що ті, хто вам відповідав, навпаки переживають, що освіта японців щодо походження борщику спричинить с*ачі, а чого японці бояться найбільше – це конфліктів. Сумно.
- Тоді зайдемо через інший бік, і пропонуємо зелений борщ.
- Це було до 2022 року. Зараз все більше японців дізнаються що борщ – це українська страва. Ну і тут вже є кілька маленьких українських ресторанчиків, де борщ користується великою популярністю серед японців.
- Назвіть заклад Ukrainian Borsch.
- Ну так, якщо якісь пункти у меню незнайомі, то нема сенсу знайомитись? Що за логіка?
- І їх не переконує ЮНЕСКО, де написано, що це українська страва?
ЮНЕСКО дійсно внесла український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, що потребують охорони. Одним з рушіїв цього став саме Євген Клопотенко, що активно просуває у світі неповторну та автентичну українську кухню.

