Пів мільйона гривень на відпочинок із родиною, поки компанія втрачає мільйони? Експерт розповів, як керують "Укрнафтобурінням"
Пів мільйона гривень на відпочинок із родиною, поки компанія втрачає мільйони? Експерт розповів, як керують "Укрнафтобурінням"

Пів мільйона гривень на відпочинок із родиною, поки компанія втрачає мільйони? Експерт розповів, як керують "Укрнафтобурінням"

Пів мільйона гривень за два місяці — таку суму державних коштів начебто на закордонні відрядження витратив за жовтень-листопад 2023 року т.в.о. голови правління державної компанії "Укрнафтобуріння" Олег Мальчик. Всі ці поїздки фактично оплачені державою за рахунок доходів тимчасово переданої АРМА в управління "Укрнафті" компанії. При цьому є дані, що на час відрядження Мальчик міг знаходитися у зовсім іншому місці.

На це звернув увагу політичний експерт Михайло Шнайдер. За його даними, тільки одна жовтнева поїздка у 2023 році могла коштувати підприємству 148 769 гривень.

Як стверджує експерт, Мальчик майже не буває у Празі, поїздки до якої зазначені у документах про відрядження. Натомість він начебто щомісяця проводить по 7-10 днів в Польщі, де проживають його дружина і діти.

Шнайдер також заявляє, що у документах на відрядження Олега Мальчика зазначається компанія, яка начебто ніяк не пов’язана із "Укрнафтобурінням".

"І все це відбувається за державний кошт, попри четвертий місяць повністю зупиненої діяльності "Укрнафтобуріння" з видобування газу, після скасування Спецдозволу", — говорить експерт.

За словами Шнайдера, Олег Мальчик має вельми неоднозначну репутацію в адміністрації "Укрнафтобуріння". Фахівець стверджує, що після призначення Мальчик звільнив усю юридичну команду УНБ, яка супроводжувала судовий кейс із намаганнями Держгеонадра відібрати у компанії спецдозвіл на видобуток природного газу. В результаті компанія вже четвертий місяць поспіль як повністю зупинила видобуток газу. За підрахунками Шнайдера, це вартує держбюджету близько 400 мільйонів гривень щомісяця.

Звертає політичний експерт увагу і на те, що в день найважливішого судового засідання по скасуванню спецдозволу, Олег Мальчик також перебував у Варшаві, хоча документально мав знаходитися у відрядженні в Празі.

При цьому на понеділок, 11 березня, запланований захід, де Мальчика пропонуватимуть затвердити "повноцінним" очільником правління "Укрнафтобуріння" — себто позбавити його посади приставки "тимчасово виконуючий обов’язки". Якщо це станеться, нинішній т.в.о. керівника отримає новий 5-річний контракт, що передбачатиме мільйонні зарплати і гарне фінзабезпечення у разі звільнення.

Михайло Шнайдер вважає, що за цим призначенням може особисто стояти очільник державної "Укрнафти" Сергій Корецький. На думку експерта, цією історією обов’язково повинні зацікавитися відповідні державні органи.

Джерело матеріала
loader