"Умисний злочин": в Сумах суд відправив за грати ухилянта, який сам виховував дитину
"Умисний злочин": в Сумах суд відправив за грати ухилянта, який сам виховував дитину

"Умисний злочин": в Сумах суд відправив за грати ухилянта, який сам виховував дитину

Чоловіка взяли під варту прямо в залі судового засідання.

Українські суди все частіше відправляють за грати тих, хто ухиляється від мобілізації.
Днями Ковпаківській районний суд міста Суми визнав винним чоловіка в ухиленні від мобілізації, який фактично сам виховував малолітню дитину. Згідно вироку суду, ухилянт відправлений на три роки до в’язниці.

Чому так сталось - про це йдеться у вироку, який оприлюднений в Єдиному держреєстрі судових рішень.

В документі зазначається, що влітку минулого року уродженець села Низи Сумського району пройшов військово-лікарську комісію та був визнаний придатним до служби.

Через два дні після проходження комісії чоловік отримав бойову повістку, але в зазначений час не прибув для відправки у військову частину та не повідомив про причини своєї неявки.

Справа дійшла до суда, де чоловік повідомив, що в армії він не служив, бойового досвіду не має та побоявся. До цього чоловік додав, що звертався до суду з заявою про встановлення факту самостійного виховання дитини, проте йому було у цьому відмовлено.

Також на суді обвинувачений додав, що у нього є дружина, але вона працює в Польщі, до України повертається час від часу, тому дитину він виховує самостійно, а коли треба йти на роботу, то залишає дитину у бабусі.

Як зазначається у судовому вироку, обвинувачений "не впевнений, що у випадку отримання повістки повторно знов не ухилиться від призову".

Крім того, у вердикті суд зазначив наступне: "Суд не може визнати щире каяття обвинуваченого обставиною, яка пом`якшує покарання, оскільки в судовому засіданні він пояснив до ТЦК він більше не звертався та не має наміру проходити військову службу, тобто не вжив та не має наміру вживати будь-яких заходів щодо мінімізації наслідків вчиненого ним кримінального правопорушення".

У вироку суддя написав і про те, чому не призначив чоловікові умовний термін, як це теж часто буває у подібних ситуаціях:
"При цьому з урахуванням ситуації, яка наразі склалася в країні збройною агресією РФ та конституційним обов`язком кожного громадянина по захисту Батьківщини, вчинений умисний нетяжкий злочин представляє значну суспільну небезпечність, тому звільнення останнього від відбування призначеного покарання з випробуванням створює в очах громадян та суспільства в цілому негативне враження безладдя та безкарності, під час введеного на всій території України воєнного стану та мобілізації".

Крім того, суддя резюмував: "Більш того, звільнення від відбування покарання з випробування фактично буде наданням йому відстрочки від призову з невизначених законом підстав".

Як наслідок – чоловік отримав три роки в’язниці. Також суддя розпорядився негайно взяти обвинуваченого під варту в залі судового засідання. Про долю дитини у вироку не йдеться.

Джерело матеріала
loader