"Час йшов на секунди": слюсар з Одеси витягнув із зруйнованого Росією будинку жінок та дітей
"Час йшов на секунди": слюсар з Одеси витягнув із зруйнованого Росією будинку жінок та дітей

"Час йшов на секунди": слюсар з Одеси витягнув із зруйнованого Росією будинку жінок та дітей

Чоловік розповів, як він рятував потерпілих.

Медаль "За врятоване життя" отримав комунальник з Одеси. Слюсар-сантехнік Валерій Лукашов одним із перших прибіг на місце прильоту ворожої ракети на Молдаванці 29 грудня. І кинувся помагати мешканцям напівзруйнованого будинку. Там горів дах, стіни з черепашника кришились, а вихід заблокував вибух. Люди опинилися в пастці. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Черняєвої. 

29 грудня 2023 року одразу після вибухів Валерій Лукашов побіг туди, звідки стояв стовп диму. Вже за мить він пірнув у щільну куряву від черепашника, бо почув звідти крики.

"Коли чуєш крики жінок і плач дітей - про себе вже не думаєш. Час йшов на секунди", - каже чоловік. 

Мешканка зруйнованого будинку Олена Гринчак каже - це кричали її племінниця та немовля. 

Вибухова хвиля деформувала і втиснула металеві двері в будинок, люди опинилися у пастці. Переляканих дітей просто передавали Валерію через вікна з рук в руки.

Валерій - слюсар-сантехнік. А в минулому кадровий військовий. Каже розумів, що арка, над якою вибух зруйнував квартиру, може обвалитися. Та й рятувальники застерігають від подібного добровільних рятівників. Але тут визнають - його дії були дуже вчасними. 

"Саме ці дорогоцінні хвилини, поки рятувальники прибули на місце. Допомога ця врятувала життя іншим людям", - каже речниця ДСНС в Одеській області Марина Аверіна. 

Пан Валерій ніяк не сподівався, що його невдовзі викличуть у столицю та вручать медаль.

"Вручав особисто президент присутній був секретар РНБО Данілов, а потім ще пройшов генерал Залужний. Я думав подяка якась, грамота. Для мене було шоком отримати медаль", - каже слюсар-сантехнік ЖКС "Хмельницький" міста Одеси Валерій Лукашов. 

Нині в будинку немає нікого. Він аварійний і не підлягає відновленню. Власники квартир на власний страх та ризик приходять сюди забрати вцілілі речі. Без житла тут залишилося понад 2 десятки людей. Одна жінка загинула внаслідок прямого влучання ракети у її квартиру. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 15:00 за 12 лютого 2024 року | Повний випуск новин

Джерело матеріала
loader
loader