Квартиру пенсіонерки в центрі Києва відібрали: чоловіка звинуватили в шахрайстві, але суд його виправдав
Квартиру пенсіонерки в центрі Києва відібрали: чоловіка звинуватили в шахрайстві, але суд його виправдав

Квартиру пенсіонерки в центрі Києва відібрали: чоловіка звинуватили в шахрайстві, але суд його виправдав

Шевченківський районний суд Києва виправдав чоловіка, якого звинувачували у шахрайському заволодінні квартирою. Йдеться про житло площею 120 квадратів в центрі столиці. Його власниця - пенсіонерка - померла, а звинувачений показав старий договір "купівлі-продажу" та зареєстрував житло на себе. 

Про це повідомляє "Судовий репортер" із посиланням на вирок. У квітні 2018-го в центрі Києва у своєму помешканні померла 80-річна жінка. Вона не мала спадкоємців, тому 4-кімнатна квартира площею 120 кв.м. на вулиці Євгена Чикаленка,7 (до перейменування – Пушкінська) мала відійти у власність територіальної громади. Але через два місяці після смерті господині до реєстру речових прав внесли відомості про договір купівлі-продажу 10-ти річної давнини. У грудні 2018 року квартиру перепродали. Збитки територіальної громади оцінювалися у понад 4 мільйони гривень — саме так у 2020 році оцінювали вартість даної квартири.

Чоловіка, який стверджував, що купив квартиру в 2008-му, звинуватили в пособництві підробки договору і шахрайстві. Здалося підозрілим, що він так довго не реєстрував договір і не вносив зміни до рєстру майнових прав та дозволяв колишній власниці проживати в квартирі.

Приватний нотаріус повідомив поліції, що він такий договір купівлі-продажу квартири не посвідчував. У реєстрі нотаріальних дій під таким номером зераєстровано посвідчення копії якогось документу, а не цього договору.

Обвинувачений заперечував скоєння злочину і пояснював, що не потребував житла, а хотів вкласти гроші в нерухомість і дав покійній 50 тисяч доларів, дозволивши їй проживати в квартирі до смерті. Вони домовилися не розголошувати укладення договору купівлі-продажу і отримання коштів, оскільки бабуся хвилювалася про свою безпеку. Щоб зменшити податки, в договорі зазначили не 50 тисяч доларів, а 70 тисяч гривень.

Чоловік повідомив, що періодично приїжджав до Києва та заходив 2-4 рази на рік до власниці квартири. Бувало, що допомагав із сантехнікою, купував килимок. У 2016-му бубуся дала йому ключі, тому що не завжди могли підвестися, щоб відкрити двері. 

Швидкий продаж квартири обвинувачений пояснив тим, що у 2016 році придбав у знайомої підприємиці меблі, за які повністю не розрахувався. У подальшому вона наполягала на поверненні боргу. Не маючи коштів, обвинувачений переконав знайому викупити квартиру за вирахуванням боргу.

Сусіди не зустрічали покупця квартири і від покійної про нього не чули. Жодних телефонних зʼєднань між колишньою власницею і цим чоловіком не зафіксовано. Водночас справжність підпису жінки в договорі купівлі-продажу підтверджує почеркознавча експертиза. 

Де, коли, як і з ким обвинувачений домовився про пособництво в підробленні офіційного документа слідчі не встановили. Суд вважає, що прокурор не представив доказів, які б поза розумним сумнівом доводили обвинувачення і водночас версія захисту беззаперечно не спростована. Чоловіка виправдали у звʼязку з недоведеністю скоєння злочину.

Як повідомляв OBOZ.UA, за підозрілі операції блокують і картки фізичних осіб. Наприклад, фінансові установи заморожують рахунки після підозрілих переказів, якщо клієнт не міг документально підтвердити походження коштів. Водночас дедалі частіше штрафують і банки: через те, що вони не надто ретельно перевіряли своїх клієнтів та пропустили порушення.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader