Голубці – одна з основних страв кухні Одещини
Традицію приготування і споживання голубців з Одеської області внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Страва побутує на всій території області, починаючи з півночі і до крайнього півдня.
Про це повідомив Одеський обласний центр української культури. Зазначається, що до цього переліку було вписано елемент "Приготування української традиційної страви "Голубці". Культура приготування і споживання голубців" (Наказ МКІП № 719 від 20.12.2023 р. Про розширення географічного розташування елементу нематеріальної культурної спадщини).
У центрі підкреслили, що голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів краю.
Також зазначається, що голубці для Одещини – це не лише "конвертик" з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає.
"В результаті дослідження ми дізнались, що на півночі Одещини — на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й "крутили" голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей). Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики. Так, коли на весіллі "старости" подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в с. Глибочок свої традиції приготування — господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов'язково в томатному соку домашнього приготування", – йдеться у повідомленні.
Крім того, на півдні Одеської області (Бессарабія) – в с. Орлівка голубці мають назву "cармале" (з турецької sarmale, тобто "обмотувати"). Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні.
А в болгарському с. Городнє голубці мають назву "гушки". Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.
"Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається в будні дні, до посту та є обов’язкового складовою святкового столу, ритуальних обідів, проводів тощо. Майже у кожної господині є свій рецепт приготування, який переходив у спадок з покон віків від старшого покоління до молодшого", — зазначили у центрі.
Нагадаємо, український борщ було визначено споконвічно українською стравою, а також внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.