Спорт за тиждень: невдача "Шахтаря" в яскравій грі та успіхи хокеїстів
Спорт за тиждень: невдача "Шахтаря" в яскравій грі та успіхи хокеїстів

Спорт за тиждень: невдача "Шахтаря" в яскравій грі та успіхи хокеїстів

Донецька команда програла вирішальний матч "Порту" з вісьмома голами – 3:5

Головною подією тижня, що минає, став, безумовно, матч заключного 6-го туру групового етапу Ліги чемпіонів, у якому донецький "Шахтар" на виїзді грав із Португальським "Порту". Перемога в цій грі давала змогу українській команді вийти в плей-оф турніру – топ-16 команд Європи, що в умовах війни було б величезним досягненням для всього українського футболу... Але... Яскравий матч із вісьмома голами, три з яких було забито донецькою командою, було програно.

А ось молодіжна збірна України з хокею, своєю чергою, успішно проводить матчі чемпіонату світу в третьому за силою Дивізіоні 1B і вже в неділю може завоювати путівку на наступний сезон у другий Дивізіон 1A. Наразі команда виграла три матчі з трьох, а попереду дві останні та вирішальні гри.

Боролися до останнього 

Матч із "Порту" був дуже видовищним і напевно порадував нейтрального вболівальника. Але в українців у цій грі був свій кровний інтерес – перемога "Шахтаря" дуже сильно підняла б авторитет нашого футболу, та й про очки в таблицю коефіцієнтів УЄФА забувати не варто.

Уже в дебюті господарі створили момент, коли Теремі пробивав головою з центру штрафного майданчика, проте донеччан виручив голкіпер Різник. Але на 9-й хвилині Португальцям таки вдалося відкрити рахунок: Пепе знайшов у штрафному Еванілсона, той проштовхнув м'яч на Галено, який забив у порожні ворота. "Гірники" одразу могли відповісти, коли Сікан бив головою з навісу Судакова – м'яч пройшов сантиметрами вище поперечини. Після пропущеного голу українці перехопили ігрову ініціативу, поступово підтискаючи суперника, і досягли результату в середині тайму. На 29-й хвилині Степаненко чудовим пасом зі своєї половини поля знайшов на правому фланзі штрафного Зубкова, той ефектно розібрався з опонентами, витягнув на себе кіпера і покотив у воротарський, де Данило Сікан у дотик переправив м'яч у сітку – 1:1. Однак ще до перерви португальці знову вийшли вперед: на 43-й хвилині Галено потужно пробив здалеку, м'яч зачепив ногу Бондаренка і влетів у ближній кут – 1:2.

Другий тайм також розпочався з небезпечного удару головою від Таремі – знову врятувала реакція Різника, який потягнув м'яч з–під самої штанги. "Помаранчево-чорні" активно шукали нагоди проводити швидкі атаки на ворота господарів, однак на 62-й хвилині отримали м'яч у власну сітку: Галено віддав у карну зону на Таремі, який вразив ближній кут. Але "гірники" не збиралися здаватися без бою і на 72-й хвилині скоротили відставання: Сікан нав'язав суперникові боротьбу на лівому фланзі та прострілив у штрафний майданчик, а м'яч рикошетом від воротаря та Еуштакіу влетів у ворота – 3:2. Знову радість донеччан тривала недовго, адже за три хвилини після подачі корнера та скидання від партнера голом відзначився Пепе. А на 82-й хвилині Консейсан забив п'ятий м'яч своєї команди, перегравши воротаря в ближньому поєдинку. Однак останнє слово залишилося за підопічними Маріно Пушича: за дві хвилини до завершення основного часу донеччани пресингом відібрали м'яч, Степаненко віддав праворуч на Егіналду, який влучив у дальній нижній кут. 3:5 – "Шахтар" поступається "Порту" і залишає Лігу чемпіонів.

Після зимової паузи "помаранчево-чорні" продовжать свій шлях у Лізі Європи УЄФА. Суперника по стикових матчах українці дізнаються під час жеребкування, яке відбудеться найближчого понеділка, 18 грудня.

"Порту" ж уже в понеділок проведе найважливіший матч зі "Спортингом" – гру лідерів турнірної таблиці чемпіонату Португалії. А в лютому продовжить виступи в плей-оф Ліги чемпіонів, ⅛ фіналу.

"Зоря" голосно грюкнула дверима наостанок

Своєю чергою, у другого представника України справи в єврокубках восени складалися набагато гірше, і "Зоря" достроково втратила всі шанси на продовження боротьби в плей-оф у лютому. Проте луганчани змогли красиво завершити єврокубковий сезон яскравою перемогою.

Герреро відкрив рахунок на 2-й хвилині, а вже до 19-ї рахунок на користь "Зорі" виріс до великого. Гравець "Брейдабліка" Мумінович вразив власні ворота (автогол) на 11 хвилині, а Мічин зробив рахунок великим на 19-й. Після цього гра заспокоїлася, але луганчани впевнено утримували перевагу. Про жодні спроби ісландців хоча б кинутися в погоню за українським клубом не було й мови. А на 76-й хвилині український клуб поставив жирну переможну крапку в матчі й осінній частині сезону загалом – гол забив Горбач, 4:0.

Вигравши два матчі у "Брейдабліка" та зігравши внічию з бельгійським "Гентом", команда посіла 3-тє місце в підсумковій турнірній таблиці Групи В після ізраїльського "Маккабі" (Тель-Авів) і "Гента", завершивши єврокубковий сезон.

Третя і така важка перемога

Молодіжна збірна України провела третій матч на чемпіонаті світу U-20 з хокею в Дивізіоні 1B. Після двох досить спокійних перемог над командами Польщі та Естонії (з однаковим рахунком 5:1) українська команда з великими труднощами обіграла Італію 5:4 в овертаймі. Невдалим для збірної України U-20 вийшов другий період, у якому суперник закинув три шайби.

У третій 20-хвилині українські хокеїсти пішли на камбек. Спершу не вдалося реалізувати більшість 5 на 3, але потім Сидоренко використав буліт. Після цього той самий Сидоренко двічі поспіль порушив правила, однак у другому випадку Україна забила в меншості. Вихід на ворота суперника реалізував Стецюра – 4:4.

На жаль, дотиснути суперника в основний час не вдалося, а ось в овертаймі Сидоренко забив переможну шайбу й оформив хет-трик. Разом з тим, перемога в овертаймі дала збірній України лише два очки, тож у таблиці лідером є команда Словенії (9 балів), матчем з якою українці завершать турнір.

У п'ятницю Італія зіграє проти Словенії, а українці змагатимуться з Хорватією, у якої на рахунку 2 очки. Ця гра, яка обіцяє бути нескладною, виходячи з турнірних розкладів, розпочнеться сьогодні о 17.00 за київським часом. Заключна і вирішальна гра турніру в боротьбі за єдину путівку на ЧС наступного року до другого Дивізіону 1А Україна – Словенія відбудеться в неділю, 17 грудня, і розпочнеться о 20.30 за київським часом.  

Великий прогрес біатлоністів

Нарешті, цього тижня проходить черговий етап Кубка світу з біатлону. З Хохфільцена найсильніші "стріляючі лижники" світу переїхали до Ленцергайде, у вболівальників з'явилися нові сподівання, пов'язані як із чоловічою, так і з жіночою командою.

Попередній етап у Хохфільцені приніс нам великий, за нинішніми мірками, успіх у чоловічій естафеті, де українська четвірка замкнула Топ-5 найсильніших команд світу. А вже в першій гонці нинішнього етапу – жіночому спринті – найкращою серед українок стала Анастасія Меркушина, яка показала 16-й результат. У топ-20 вдалося фінішувати Ірині Петренко – 17-те місце. Крім того, Юлія Джима і Христина Дмитренко фінішували в топ-30 (24-те і 27-ме місце відповідно).

Сьогодні, у п'ятницю, відбудеться чоловіча гонка переслідування, у суботу – чоловіча та жіноча гонки переслідування, а в неділю – мас-старти. І нашим біатлоністам залишається побажати трішки удачі – зі швидкістю і точністю стрільби у них, здається, все налагоджується.

Джерело матеріала
loader
loader