13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Євреї та скрипка: все найважливіше та цікаве про новий день

13 грудня – 347-й день 2023 року, до кінця якого залишається лише 18 днів. Сьогодні в Україні немає свят, але у низці країн сьогодні відзначають День скрипки. Також продовжується єврейська Ханука. А в народі це Євстратьєв день.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 13 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

Ханука

З 25-го числа єврейського місяця кислева починається одне з найважливіших для євреїв свят. Це Ханука, яка триває цілих вісім днів. Цього року в Україні Ханука розпочалася з вечора 7 та закінчиться лише 15 грудня.

13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

На відміну від Суккота чи Песаха, згаданих у Торі, Ханука була встановлена мудрецями, тож заборона на роботу на це свято не поширюється.

Іноді її називають дитячим святом, тому що дуже багато традицій пов'язані з дітьми. Це звичай давати дітям хануці гелт (гроші; хоча останнім часом їх все частіше замінюють шоколадними монетками), грати в дрейдл або севіон (дзига) і готувати латкес (це українські деруни) та пончики, які так люблять діти.

День скрипки

Щороку 13 грудня люди відзначають Всесвітній день скрипки. Це неофіційне свято народилося в США і його дата не має жодного значення. Цікаво, що у низці країн існують свої Всесвітні, Національні та Інтернаціональні дні скрипки зі своїми датами. Наприклад, у Канаді аналогічне свято відзначають наприкінці травня – кажуть, що їхня дата приурочена до дня народження Ніколо Паганіні. Ну а скрипалі вважають за краще відзначати цей день і за канадською традицією, і за американською, і за іншими, бо свят багато не буває.

Скрипка залишається невід'ємною частиною класичної та народної музики по всьому світу. Протягом багатьох років скрипалі також демонстрували універсальність, адаптуючись до різних інших жанрів, таких як джазова музика, музика бароко, рок, софт-рок та багато інших. Цариця музики – так влучно характеризують цей дивовижний за красою звучання музичний інструмент. Цілком логічно, що людям подобається таке чудове свято – День скрипки.

Дощі та тумани: погода в Україні на 13 грудня

Що святкують в інших країнах 13 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


День у православ'ї

13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 4

Після переходу православ'я України на новий календар 13 грудня у церквах день пам'яті ченців Євстратія, Євгенія, Оксентія, Ореста та Мардарія.

Євстратій Севастійський жив у III-IV століттях у Севастії. Це були часи правління імператора Діоклетіана, який влаштовував переслідування християн. Серед інших піддався катуванням за свою віру пресвітер Аравійської церкви, мученик Авксентій. Воєначальник Євстратій, який таємно хрестився, дізнався про це і заявив, що він теж християнин і теж потрапив у в'язницю. Його піддали страшним тортурам і стратили на багатті. Перед смертю він уголос молився. Після цього друг Євстратія, Євген, простолюдин Мардарій та юний воїн Орест також заявили, що вони християни. Мардарій перед смертю промовив молитву "Владико Боже, Отче Вседержителю..." (тепер вона називається його ім'ям і читається наприкінці служби третьої години). Всі вони були страчені.

Традиції дня

13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 5

Сьогодні прийнято гадати на майбутню долю. Крім того, в день Євстратія зазвичай моляться з проханнями про душевний спокій і сили винести всі життєві негаразди і йти правильним шляхом.

Нагадаємо також про Різдвяний піст, що триває: тим, хто його дотримується, сьогодні можна їсти гарячу їжу без олії.

Між іншим, Євстратієв день також називали Посиденьки вiдьом. Вважалося, що в цей час погань влаштовує шабаш. Відповідно, і заборони цього дня пов'язані з нечистістю.

Що сьогодні не можна

У Євстратієв день не можна підмітати та мити підлогу, щоб не вимести з дому достаток. А найголовніше – не можна сьогодні залишити віник біля входу. Інакше відьми його викрадуть, щоб сонце заступити.

У жодному разі не можна піднімати щось із землі, від цього можна втратити здоров'я і залишитися без грошей. А на тих, хто сьогодні лихословить, може відьма з неба на голову сісти. Він цього не помітить, але болітимуть поперек та суглоби.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

13 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

Шовковського призначено головним тренером київського "Динамо"

Джерело матеріала
loader