В Україні вперше за п'ять днів відстуній дефіцит в енергосистемі: що кажуть енергетики
В Україні вперше за п'ять днів відстуній дефіцит в енергосистемі: що кажуть енергетики

В Україні вперше за п'ять днів відстуній дефіцит в енергосистемі: що кажуть енергетики

Для компенсації дефіциту в енергосистемі 11 грудня "Укренерго" залучало аварійну допомогу з Румунії та Польщі. Сьогодні через потепління рівень споживання дещо знизився, дефіциту не прогнозується.

В Україні 12 грудня відсутній дефіцит в енергосистемі вперше від 7 грудня.

Про це повідомляє "Укренерго".

"Сьогодні на вулиці тепліше, середньодобова температура на 2 °C вище, ніж в кінці минулого робочого тижня – у п’ятницю, 8 грудня. Відповідно зранку споживання на 1,6% нижче, ніж вчора, 11 грудня, в той же час. Але, попри зниження, загалом рівень споживання залишається на високому рівні, що створює додаткове навантаження на енергосистему. Тому дуже важливо продовжувати уважно ставитись до користування енергоємними електроприладами й СПОЖИВАТИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ОЩАДЛИВО", - кажуть енергетики.

Відсутність дефіциту також є наслідком того, що станом на ранок 12 грудня повернулись в роботу три блоки на теплових електростанціях та один на теплоелектроцентралі.

"Проте ситуація залишається складною. На деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а  сонячні електростанції не можуть виробляти електроенергію через хмарну погоду", - кажуть в "Укренерго".

Також сьогодні Україна імпортує електроенергію зі Словаччини та Румунії в ранкові та вечірні години. Загальний обсяг 2700 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 667 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

На ранок 12 грудня знеструмлено через негоду 193 населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Тернопільській областях. 
Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 432 населені пункти. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Миколаївській,  Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Також 11 грудня внаслідок бойових дій та з інших причин без електроенергії було 420 населених пунктів України. Зокрема, через ракетну атаку по Києву були пошкодження в електромережах та знеструмлення.

  • "Графіки вже є": в Міненерго розповіли, в якому разі можуть початися відключення світла
  • "Попереду ще один-два напружених тижні": голова правління "Укренерго" зробив прогноз
  • Міністр енергетики розповів, чи є зараз передумови для блекаутів

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader