Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони
Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони

Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони

Все найважливіше та цікаве про новий день

12 грудня – 346-й день 2022 року, до кінця якого залишається лише 19 днів. Сьогодні відзначається День Сухопутних військ України та Міжнародний день нейтралітету; також країни-учасниці ООН згадують свої інститути охорони здоров'я. А у православ'ї це день пам'яті святого Спиридона. Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня, і хто зі знаменитостей святкує день народження.

День сухопутних військ України

День Сухопутних військ України з'явився в українському офіційному календарі порівняно нещодавно, у 1997 році, наступного року після того, як такі війська Збройних Сил України були сформовані на підставі Указу Президента відповідно до статті №4 Закону України "Про Збройні Сили України" 1996 року.

Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони - фото 1

У жовтні 1997 року у столиці України президент Леонід Кучма підписав Указ №1167/97 "Про День Сухопутних військ України", який наказує відзначати цей день як свято. В указі Кучми, зокрема, йшлося про те, що це свято запроваджується, "враховуючи заслуги Сухопутних військ України як найбільш численного виду Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави".

До складу сухопутних військ України входять: механізовані та танкові війська, ракетні війська та артилерія, армійська авіація, аеромобільні війська, війська протиповітряної оборони. Деякі з цих родів військ також мають своє вузькопрофесійне свято, наприклад: День танкіста, День ракетних військ та артилерії, День ППО тощо. Однак головнокомандувач української армії вважав за необхідне створити, крім них, і "День Сухопутних військ України", щоб сильніше скріпити бойове братство між різними родами сухопутних військ.

Ці війська є найчисельнішим видом Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави. За своїм призначенням і обсягом покладених ними завдань, вони грають вирішальну роль виконанні своїх функцій, як у мирне, і у час. За чисельністю Сухопутні війська становлять майже половину всіх Збройних Сил України.

Міжнародний день нейтралітету

Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони - фото 2

Міжнародний день нейтралітету – свято, як то кажуть, з голочки. Його вигадали у лютому 2017 року, тобто, почитай, ще до ладу і не відзначали. А запровадила цей день Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією А/RES/71/275 на честь пам'ятної дати нейтралітету Ашхабада. 2015 року в Туркменістані офіційно перейшли до політики нейтралітету – звідси й дата.

Нейтралітет у системі міжнародного права є політикою неучасті у війні та відмова від участі у військових блоках у мирний період часу. У сучасному світі політика нейтралітету та її роль у забезпеченні безпеки у певних регіонах, а також підтримці миру та добросусідських відносин високо оцінена світовою спільнотою.

Засновуючи нову пам'ятну дату, Генеральна Асамблея ООН наголосила на зв'язку політики нейтралітету з інструментами превентивної дипломатії: попередженням і запобіганням конфліктам та збройним протистоянням, посередницькими місіями, переговорами, з метою мирного вирішення та припинення вже виниклих конфліктів тощо.

Міжнародний день нейтралітету спрямований на підвищення рівня поінформованості про особливості такої політики, а також її роль у побудові мирних дружніх міжнародних відносин.

Міжнародний день загального медичного забезпечення

Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони - Фото 3

12 грудня у системі міжнародних днів ООН відзначається Міжнародний день загального охоплення послугами охорони здоров'я. Головне його завдання – наголосити на важливості доступу до якісних та недорогих медико-санітарних послуг для кожної людини.

Загальне охоплення у межах національних систем охорони здоров'я передбачає доступом до послуг охорони здоров'я всіх категорій населення, зокрема найменш забезпечених, з допомогою механізмів соціального захисту та первинного медико-санітарного обслуговування. У резолюції ООН від 2015 року сказано, що одним із завдань сталого розвитку є забезпечити загальне охоплення послугами охорони здоров'я вже до 2030 року. Це передбачає, зокрема, доступ до ефективних, якісних, безпечних та недорогих основних медикаментів, вакцин та медико-санітарних послуг, а також захист від фінансових ризиків.

Головне завдання держав-членів ООН на даному етапі – розширити доступ до медичних послуг для представників найуразливіших груп. Декларативно це звучить, звісно, гарно. Але на жаль, обіцяти – це не означає одружитися.

День ангела сьогодні

Церковне свято, 12 грудня – що можна робити, традиції, заборони - фото 4

У понеділок, 12 грудня, іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Спиридон, Акакій.​


Яке сьогодні православне церковне свято

Сьогодні, 12 грудня у православному календарі, день пам'яті святого Спиридона. Спиридон був єпископом Триміфунтським, який жив у III-IV століттях на Кіпрі. Він прославився благочестям, добрими справами, милосердям і справедливістю. За його молитвою посуха змінювалася рясним життєдайним дощем, а безперервні дощі – теплою та сухою погодою.

Прикмети та традиції цього дня

День Спиридона вважався датою, як у житті може прийти світла смуга. Тож наші предки не працювали, а відпочивали, гуляли, ходили один до одного в гості. Звісно, пам'ятали про піст, тож на святковому столі стояли лише пісні страви.

Що сьогодні не можна робити

Наші пращури вірили, що не можна сидіти в темряві, тому запалювали по можливості всі свічки, які могли знайти, щоб у кімнатах було світло, як удень. Вважалося, що світло свічок привабить удачу. Не можна носити старі зношені речі, бо сильно занедужаєте. Заборонено йти в ліс і на рибалку, бо вважається, що ведмідь погано спить і може прокинутися від найменшого тріску гілок.

Народні прикмети

Хто народився цього дня

Історія в цей день

 

Джерело матеріала
loader