"Кривбас" і "Дніпро-1" – у лідери, "Шахтар" і "Динамо" в тіні – осінь в УПЛ
"Кривбас" і "Дніпро-1" – у лідери, "Шахтар" і "Динамо" в тіні – осінь в УПЛ

"Кривбас" і "Дніпро-1" – у лідери, "Шахтар" і "Динамо" в тіні – осінь в УПЛ

Наступного разу команди Прем'єр-ліги зійдуться після зимових канікул, в лютому

Українська футбольна Прем'єр-ліга зіграла матчі останнього 17-го туру осінньої частини чемпіонату та пішла на зимові канікули. Попереду у команд перерва у два з половиною місяці, тож у цей час будуть зайняті хіба що учасники єврокубків – "Шахтар" і, частково, "Зоря", яка в четвер зіграє останній матч у нинішньому сезоні на міжнародній арені.

Поки що ж у турнірній таблиці утворилися два несподіваних лідери та класичний дует грандів як "тіньових" лідерів – за втраченими очками. "Динамо" та "Шахтар" зіграли менше матчів, ніж суперники, через часті переїзди до Європи на міжнародні зустрічі, та й у національному турнірі виступають не так стабільно, як іще кілька років тому.

Втрачений шанс на одноосібне лідерство

У заключному матчі 2023 року УПЛ "Кривбас" приймав луганську "Зорю". Через пошкодження гру пропускав Безкоровайний. Замість нього в парі зі Стецьківим у центрі захисту з перших хвилин вийшов досвідчений Рябов, тож початок поєдинку залишився за криворіжцями. Уже в дебюті Кузик після помилки захисника мав забивати, але з гострого кута пробив над воротами.

"Кривбас" продовжив тиснути та досяг свого вже ближче до середини тайму. Рябов віддав класну довгу передачу на хід Задираці. Максим вийшов сам на сам і вдарив у дотик. Сапутін парирував м'яч, але з добиванням Кожушка впоратися був безсилий 1:0. Згодом ще один момент біля чужих воріт організував Іліч, який відібрав м'яч в опонента та потужно пробив у кут воротар врятував луганчан.

"Червоно-білі" продовжували тримати нитки гри у своїх руках. На 19-й хвилині після кутового Чурко притримав у власному штрафному Понєдєльніка. Арбітр призначив пенальті, але після обговорення моменту з колегами на VAR рішення скасував. У "Кривбасі" вже після гри відзначили "дуже дивне, і, головне, несправедливе рішення арбітра". Щодо гостей, то "Зоря" на початку гри запам'яталася лише ударами з середньої дистанції Алефіренка та Боля.

Господарі ж до перерви мали набагато кращий вигляд і цілком закономірно забили другий гол. Активний Кожушко пробивав з меж штрафного захисники удар заблокували, але Понєдєльнік після відскоку від суперника щосили вгатив під поперечину. "Зоря" ж за кілька хвилин реалізувала свій чи не єдиний шанс у першому таймі. Герреро вдався потужний і точний удар здалеку, 2:1.

Другий тайм знову розпочався з атак "Кривбасу". Дібанго в дебюті промчав флангом і пробив у дальній кут, але трохи неточно. За 10 хвилин знову був момент у Кожушка. У цьому епізоді Приходько, який щойно з'явився на заміну, класно віддав урозріз на партнера по команді, Кожушко вже обіграв голкіпера, але влучив у захисника, що перебував на лінії воріт... Примітно, що поруч був Кузик, але Кожушко вирішив пробивати сам.

Луганчани поступово вирівняли гру та почали загрожувати воротам криворіжців. Небезпечно пробивав Горбач, а після моменту Джордана, який пробивав впритул, реально врятував Кліщук. І тут спрацювала стара футбольна мудрість, не забиваєш ти забивають тобі. Активність луганчан принесла результат. Після подачі з кутового Батагов коліном влучив у ближній кут 2:2.

Криворіжці понеслися вперед забивати втретє, але ледь не пропустили контратаку. Горбач пробачив господарів поля після флангової передачі. Гострий удар прийшовся вище воріт.

Отже, "Кривбас" став "зимовим" чемпіоном УПЛ, але тільки за додатковими показниками та з рівною кількістю очок із "Дніпро-1". Але ж у разі перемоги команда з Кривого Рогу могла стати одноосібним лідером...

Осічка "дніпрян" у Житомирі

Центральним матчем туру стала гра другої та третьої команд турнірної таблиці "Дніпро-1" приїхав у гості до "Полісся". Гості почали активно та вже на 2-й хвилині дніпряни запресингували Тейлора біля чужого штрафного майданчика, унаслідок чого Пилипів завдавав удару під гострим кутом із близької відстані, але Бойко відбив м'яч на кутовий. Незабаром дніпряни подали й другий кутовий, після якого Адамюк пробив головою в руки голкіперу. Житомиряни відповіли гострим штрафним у виконанні Козака надійно зіграв голкіпер Кінарейкін.

Дніпряни активніше діяли лівим флангом, але після доволі гострих навісів Рубчинського і Танчика господарі відбивалися, натомість спроба пробити головою у Чоботенка не була складною для Кінарейкіна. А на 37-й хвилині Рубчинський опинився наодинці з Бойком, та переграти голкіпера не зумів.

На початку другого тайму дніпряни відкрили рахунок Бабенко підібрав м'яч неподалік від чужого штрафного майданчика та віддав пас на правий фланг Адамюку, простріл якого в дотик замкнув Філіппов, який забив свій шостий гол у поточному чемпіонаті. А на 60-й хвилині Філіппов замкнув простріл уже від іншого флангового захисника Кравця, але тепер лайнсмен угледів у епізоді офсайд і гол зараховано не було. І одразу ж господарі відновили рівновагу Тейлор зумів виграти боротьбу в захисників дніпрян і реалізувати вихід сам на сам із Кінарейкіним 1:1.

Дніпряни одразу перехоплюють ініціативу і Бойко спершу реагує на дальній удар Піхальонка, а потім і на удар головою Гуцуляка, а на 72-й хвилині Піхальонок зльоту пробив значно вище воріт метрів з 15. На 80-й хвилині рефері призначив пенальті у ворота дніпрян після падіння Шастала у штрафному майданчику, але, переглянувши VAR, арбітр скасував своє рішення надто картинним було падіння гравця "Полісся".

У заключні хвилини гості спробували вирвати перемогу. Активності на лівому фланзі додав вихід Мірошниченка. Саме його прохід завершився пасом на Філіппова, але цього разу форвард не зумів вдало докластися до м'яча, а після навісів Піхальонка з гри та зі стандарту господарі відбивалися. У компенсований арбітром час гра тривала на половині поля житомирян, але дотиснути суперника не вдалося. Бойова нічия 1:1.

А команди за підсумками осінньої частини чемпіонату посіли 2-га та 3-тє місця в турнірній таблиці слідом за лідером "Кривбасом".

Репетиція для "Шахтаря" перед "Порту"

Своєю чергою "Шахтар" ще в п'ятницю зіграв матч останнього туру перед канікулами в Прем'єр-лізі, але думки команди були далекими від відпустки. Адже вже в середу їй належить зіграти вирішальний матч на груповому етапі Ліги чемпіонів.

Наставник донеччан Маріно Пушич традиційно не став вдаватися до широкої ротації, в стартовому складі "помаранчево-чорних" відбулася одна заміна порівняно з попереднім матчем: замість Тараса Степаненка, який пропускав гру через перебір карток, у центр поля після одноматчевої дискваліфікації повернувся Георгій Судаков.

Дебют матчу минув за відчутної ігрової переваги "гірників", які активно йшли вперед і швидко досягли успіху. Якщо з ударом Сікана з меж штрафного впорався Паст, то на 14-й хвилині перепасовка Зубкова та Криськіва завершилася прострілом Дмитра 1:0. Слідом міг відзначитися Зубков, однак його постріл у ближній кут парирував голкіпер. Донеччани продовжували впевнено контролювати гру, поступово розхитуючи оборону гостей, але до гольових моментів справа не доходила. Небезпечно бив головою Бондар після навісу зі штрафного повз ворота, а гострий пас Невертона на Сікана перехопив захисник "Вереса".

Одразу після перерви "гірники" мали шанс подвоїти перевагу, коли арбітриня Катерина Монзуль призначила пенальті за влучання м'яча в руку Шевченку в штрафній зоні. Утім, Паст парирував удар Зубкова з точки, а Сікан, який добивав м'яч у ворота, перебував у офсайді. Міг забивати Судаков його удар прийняв на себе Балан, а Сезар в останній момент перехопив передачу Азарова на Сікана.

У середині тайму тренерський штаб "помаранчево-чорних" здійснив заміни, випустивши на поле Егіналду, Келсі та Назаріну. А на 69-й хвилині "Шахтар" забив другий гол: Гочолеішвілі виконував прострільну передачу з правого флангу, м'яч відскочив до Олександра Зубкова, який ефектним ударом поклав його в дев'ятку.

2:0 гірники впевнено виграли матч і в гарному настрої готуються до вирішальної гри на цьому відрізку сезону. Можливий вихід до плей-оф Ліги чемпіонів стане величезним досягненням для гірників, особливо, в нинішній ситуації, в якій опинилася Україна загалом і вітчизняний футбол, зокрема.

Перемога і "утвердження" Шовковського 

Київське "Динамо" закривало останній тур "осінньої" частини чемпіонату грою з "Оболонню".

Пам'ятаючи про поразку від "пивоварів" у матчі 1/8 фіналу розіграшу Кубка України, ні про яку недооцінку суперника з боку "біло-синіх" не могло бути й мови. Динамівці одразу зі стартовим свистком заволоділи ініціативою, але ударам Кабаєва та Бражка на перших хвилинах забракло влучності. А ось на 13-й хвилині господарі отримали чисельну більшість. Ванат намагався втекти до воріт на побачення з голкіпером, але був збитий Вовкуном і арбітр вилучив захисника "Оболоні" з поля.

Після цього вся гра перемістилася на половину поля "пивоварів", які відважно тримали оборону. Бражко пробив здалеку вище воріт, Ванат не влучив у рамку, замикаючи головою навіс із кутового, а удар Шапаренка, яким Микола завершував контратаку "біло-синіх", прийшовся у руки Кичаку. На 28-й хвилині Ванат усе ж таки отримав нагоду вийти віч-на-віч із воротарем, але не зміг переграти того в ближньому бою воротар виставив ногу та парирував удар Владислава. Гості всією командою "сіли" на свою половину поля та завдяки організованій грі в захисті не дозволили підопічним Олександра Шовковського відкрити рахунок до перерви.

Після відпочинку динамівці з подвійною енергією почали обстрілювати ворота "пивоварів". Сирота ударом здалеку відправив м'яч у руки воротарю, Бражко двічі потужними ударами перевірив Кичака на міцність, але голкіпер не здригнувся та парирував постріли, Шапаренко ударом головою також не зміг переграти воротаря.

Нарешті, тиск динамівців дався взнаки на 67-й хвилині. Після розіграшу кутового захисники "Оболоні" не змогли ліквідувати небезпеку м'яч від ноги Нагієва відскочив до Беніто, який відтіснив опонента корпусом і потужним ударом усе ж таки "прошив" воротаря 1:0.

Цей гол дозволив "біло-синім" розслабитися та грати собі на втіху. А от гравці "Оболоні" нервували, порушували правила, за що й отримували жовті картки. Зокрема півзахисник гостей Мороз за десять хвилин отримав два попередження та залишив своїх партнерів на останні хвилини удев'ятьох.

За такого розвитку подій на полі не пропустити більше для підопічних Валерія Іващенка було за щастя, але другий м'яч все ж влетів у їхні ворота. Лук'янчук занадто жорстко зустрів Буяльського у власному штрафному майданчику і арбітр після перегляду VAR призначив пенальті. До 11-метрової позначки підійшов Ванат і впевнено розвів м'яч і воротаря по різних кутах 2:0. Наразі в активі Владислава сім голів у нинішньому сезоні, разом з Олегом Кожушком із "Кривбасу" він є лідером бомбардирських перегонів.

У підсумку, четверта поспіль перемога "Динамо", яка вивела "біло-синіх" на п'яте місце в турнірній таблиці з перспективою піднятися на вершину після всіх зіграних перенесених матчів. Ба більше, усі ці матчі команда виграла після призначення Олександра Шовковського в. о. головного тренера. Нагадаємо, що Мірча Луческу залишив "Динамо" після поразки в "українському класико" від "Шахтаря", а наступні чотири гри вже під керівництвом Шовковського команда виграла.

І цілком логічно, що після матчу керівництво "Динамо" офіційно оголосило про призначення Шовковського головним тренером команди. Утім, чи піде це на користь киянам? З усієї плеяди "динамівських сердець" тільки Сергій Ребров виявився цілком придатним фахівцем, зумівши вивести команду до плей-оф Ліги чемпіонів і домогтися з нею успіху у внутрішньоукраїнському протиборстві з "Шахтарем" за титул чемпіона країни. 

Чи зможе Шовковський стати в один ряд з іменитими тренерами "Динамо", які досягли великих успіхів на чолі команди? Покаже час...

***

Зараз у "Кривбасу" та "Дніпро-1" по 34 очки, "Полісся" 32, ""Шахтаря" 31, а "Динамо" 28 очок. Але, якщо у перших трьох команд по 17 ігор, вони не пропустили жодного матчу, то у "Шахтаря" 15, а у "Динамо" 14. І якщо уявити собі, що "Шахтар" і "Динамо" виграють усі пропущені матчі, то у них буде по 34 очки. Лідером у цьому разі буде "Шахтар", який виграв очний матч у киян на столичному стадіоні "Динамо" ім. Валерія Лобановського 0:1. 

УПЛ, 17-й тур.

"Полісся" "Дніпро-1" 1:1

"Шахтар" "Верес" 2:0

"Кривбас" "Зоря" 2:2

"Ворскла" "Рух" 1:1

"Чорноморець" "Колос" 1:0

"Металіст 1925" "Олександрія" 0:3

"Динамо" "Оболонь" 2:0

ЛНЗ "Минай" перенесено

Джерело матеріала
loader