Індивідуали на нейтралці. МОК не проти спортсменів із РФ на Олімпіаді
Індивідуали на нейтралці. МОК не проти спортсменів із РФ на Олімпіаді

Індивідуали на нейтралці. МОК не проти спортсменів із РФ на Олімпіаді

На Іграх у Парижі світ побачить росіян і білорусів, нехай і в статусі "нейтралів"

Напередодні Міжнародний олімпійський комітет офіційно повідомив про те, що російські та білоруські спортсмени зможуть виступити на літній Олімпіаді 2024 року в Парижі в нейтральному статусі. Рішення ухвалив Виконавчий комітет МОК. Допуск можливий тільки при дотриманні умов нейтралітету і за умови, що спортсмени кваліфікуються на Олімпіаду. Умови нейтралітету передбачають відсутність причетності до силових структур і публічної підтримки війни в Україні.

Водночас, враховуючи, що багато міжнародних федерацій з різних видів все ще не допустили росіян і білорусів до міжнародних змагань, у них просто не буде можливості кваліфікуватися на Олімпіаду. Наразі на Ігри в Парижі відібралися сумарно лише 11 спортсменів з Росії та Білорусі.

Правила участі в змаганнях залишили чинними

Цьому рішенню передував саміт Міжнародного олімпійського комітету. Чиновники Олімпійського комітету ще двома днями раніше, у середу, в середині тижня, не змінили рекомендацій щодо участі в міжнародних змаганнях індивідуальних нейтральних атлетів із РФ і Білорусі.

"Саміт було поінформовано про те, що, попри відсторонення ОКР, МОК не змінив своїх рекомендацій стосовно участі індивідуальних нейтральних спортсменів на суворих умовах. Було зазначено, що такий захист прав окремих спортсменів на участь у змаганнях, попри відсторонення їхнього національного олімпійського комітету, є усталеною практикою, яка поважає права людини та була реалізована під час минулих Олімпійських ігор", – йдеться у релізі МОК за підсумками засідання.

Нагадаємо, що в березні виконком МОК рекомендував допустити росіян і білорусів до міжнародних змагань у нейтральному статусі, якщо вони не пов'язані з військовими структурами країн і не висловлювалися на підтримку війни в Україні. Хоча рівно за рік до цього, у березні 2022-го, той самий МОК на тлі повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну рекомендував міжнародним федераціям із видів спорту, навпаки, заборонити участь у міжнародних змаганнях усім російським і білоруським спортсменам і суддям, а чиновників обох країн вигнати з керівних структур федерацій.

Утім, те рішення побачило світ одразу після закриття зимових Ігор – за два з половиною роки до Парижа-2024. Минув рік, ситуація на фронті в Україні тільки погіршилася, а повномасштабна війна триває досі. Але чиновникам МОК потрібно було якось виходити із ситуації, що склалася. Адже втратити російських спортсменів на Олімпіаді – все одно, що втратити "золоту жилу" у вигляді російських нафтогазових грошей.

Водночас Олімпійський комітет Росії (ОКР) не отримав офіційного запрошення на Ігри-2024 до Парижа, а восени МОК відсторонив ОКР через включення до складу олімпійських рад окупованих українських територій Донецької та Луганської областей ("ДНР" і "ЛНР"), а також частин Херсонської і Запорізької областей. У такий спосіб МОК хоча б частково “зберіг обличчя”.

Із суворими обмеженнями

Проте, до честі МОК варто зазначити, що росіяни й білоруси дійсно братимуть участь у дуже обмеженій кількості змагань. По-перше, згідно з правилами, розробленими МОК, їх не допустять до змагань у найпопулярніших командних видах спорту (баскетбол, волейбол, гандбол, водне поло, хокей на траві або футбол, де вже на Олімпіаду відібралася збірна України – вперше за всю історію).

А по-друге, дуже багато командних змагань є в індивідуальних дисциплінах, таких, як художня і спортивна гімнастика, синхронне плавання, веслування та багатьох інших видах спорту. Участь росіян і білорусів у турнірі буде дійсно істотно обмеженою. Ну й, зрозуміло, жодної мови про команду не може бути. Спортсмени виступатимуть – без прапора, гімну, спортивних костюмів у національних кольорах та інших атрибутів. 

"Ніж у спину" від НОКів

Утім, значно цікавішою і важливішою стала інша інформація з комюніке МОК за підсумками грудневого саміту. Згідно з нею, представники міжнародних федерацій літніх видів спорту за підтримки 203 національних олімпійських організацій звернулися до МОК із проханням дати дозвіл на участь в Іграх-2024 у Парижі "нейтральним" спортсменам, які пройшли кваліфікацію.

"Переважна більшість спортсменів у всьому світі вважають, що атлети не повинні піддаватися санкціям за дії своїх урядів. Суворі умови під час кваліфікаційного процесу повинні зберегтися і застосовуватися послідовно у всіх олімпійських видах спорту, в яких дозволено брати участь нейтральним спортсменам", – зазначила голова комісії атлетів Міжнародного олімпійського комітету Емма Терхо Олі.

Фінська хокеїстка привітала прохання міжнародних федерацій, наголосивши, що "спортсмени були б вдячні за роз'яснення стосовно того, чи зможуть нейтральні спортсмени змагатися в Парижі, а також щодо умов їхньої участі", оскільки Олімпійські ігри 2024 року наближаються.

Формулювання, використане в пресрелізі, зрозуміло, насамперед, стосується російських і білоруських спортсменів, яких було виключено зі світового спорту після вторгнення РФ в Україну, а потім знову допущено під нейтральним прапором і на певних умовах. Чиновники побоюються, що спортсмени, чиї федерації не поспішали з поновленням росіян і білорусів у правах – наприклад, у плаванні, скелелазінні або легкій атлетиці – вже не матимуть часу пройти кваліфікацію до Ігор. Але ж систему кваліфікації, розроблену міжнародними федераціями, та кількість місць, що виділяються для того чи іншого виду спорту, не буде змінено, попри ухвалені в березні рекомендації до повернення атлетів на міжнародну арену.

Що це були за НОКи, в підсумковому релізі не вказано. Але, зважаючи на те, що у світі всього 206 національних олімпійських комітетів (разом із тимчасово відстороненою Росією та Україною), а НОК України не міг підтримати таку ініціативу, отже, лист підписали ледь не "всім світом", одноголосно. А ще ж у березні десятки НОКів висловлювали категоричне несприйняття участі російських спортсменів у змаганнях на міжнародній арені.  

І фраза "Учасники підтвердили незмінну солідарність і підтримку українських спортсменів та української олімпійської спільноти з боку всього олімпійського руху" наприкінці тексту здається трохи недоречною.

Українські атлети проти

А українські атлети продовжують виступати категорично проти участі росіян і білорусів із ними в одних змаганнях. Зокрема, днями резонансну заяву зробила чемпіонка світу з легкої атлетики Ярослава Магучіх.

"Спортсмен за своєю суттю – сильна й непохитна людина. Але вже понад рік українські спортсмени виходять на старти зі скорботою. У кожного з них розбите серце, яке болить за Україну, за тих, у кого відібрали життя росіяни, за тих, кого позбавили щастя бути з рідними.

Я закликаю кожного підтримати заборону для росіян і білорусів на участь у спортивних змаганнях. Вони нахабно демонструють, що підтримують свою армію, а значить і геноцид українського народу. Ми повинні зупинити безжальне вбивство українців. Мовчання вбиває", – написала Магучіх у своєму акаунті в Instagram.

Олімпіада в Парижі відбудеться з 26 липня по 11 серпня 2024 року. 

Джерело матеріала
loader
loader