"Доктор Хто": історія серіалу, який показують протягом 60 років
"Доктор Хто": історія серіалу, який показують протягом 60 років

"Доктор Хто": історія серіалу, який показують протягом 60 років

"Доктор Хто" – як за 60 років змінювався серіал та головний герой

Цього року виповнюється 60 років одному з найживучих серіалів в історії телебачення – "Доктор Хто". За ці роки було випущено 39 сезонів. Шоу стало культовим для багатьох поколінь західного глядача, але в Україні про нього не багато хто знає.

Vesti.ua заповнюють цю прогалину та розповідають про серіал-довгожитель.

Підготовка до зустрічі інопланетян

Головний герой серіалу інопланетянин, який називає себе Доктор. Він має два серця та здатний до регенерації. Щоправда, відновившись, він змінює зовнішність і може виявитися не тільки чоловіком, а й жінкою. Доктор подорожує в апараті, який має вигляд звичайної телефонної будки під назвою ТАРДІС. З його допомогою він (чи вона) потрапляє не тільки на інші планети, а й переміщується у часі. А разом із ним завжди подорожує симпатична землянка чи землянин. Разом вони рятують окремих людей та цілі цивілізації.

На початку шістдесятих років минулого століття, коли виходили перші серії, шоу не було розважальним. Скоріше серіал знайомив глядача з космосом та історією. Саме тому супутниками Доктора у перших сезонах були його онука, професор усіх наук та вчителька історії.

Згодом історична арка серіалу відпала, як менш цікава для глядачів тема та сценаристи стали більше уваги приділяти зірковим пригодам.

Відбувалося це на тлі початку космічної ери людства – перший вихід у відкритий космос, висадка на Місяць. Здавалося, ще трохи і людство познайомиться з інопланетною формою життя.

На цьому тлі рейтинг серіалу зростав, а його сюжети стали швидше розважальними, ніж пізнавальними.

Британці тоді казали: "Американці першими висадили людину на Місяць, а ми підготували людину до зустрічі з інопланетянами".

Інерції цієї популярності вистачило для того, щоби серіал знімався до кінця дев'яностих. За цей період на ньому виросло не одне покоління майбутніх режисерів. Наприклад, режисер і продюсер "Зоряних війн" Джордж Лукас говорив про те, що корабель Хана Соло "Тисячолітній Сокіл" він вигадав, надихнувшись ТАРДІСом. Хоч вони зовні і не схожі, але характер у них однаковий корабель не завжди підпорядковується господареві й іноді робить те, що хоче.

Дивлячись на успіх "Доктора Хто" телеканали почали замовляти серіали на космічну тематику та завдяки цьому з'явився "Стартрек". Серіал вплинув і на нинішню кінопродукцію. Зокрема формат "Ріки та Морті" помітно перегукується з першими сезонами "Доктора Хто", коли у розважальній формі глядачам намагаються розповісти про якісь наукові питання.

До початку нульових років вже виросло те покоління, яке не лише фанатіло від Доктора, а й відчувало ностальгічні почуття до шоу. Тому його перезапуск був лише питанням часу.

На думку сучасних авторів, серіал набув нової популярності завдяки актору Девіду Теннанту. Для нього було знайдено оригінальний образ, а далі справа у майстерності. Вже після першого сезону він був визнаний найсексуальнішим актором, а за іншими версіями увійшов до топ-10 найпривабливіших, обійшовши багатьох голлівудських акторів, зокрема Бреда Пітта.

Розширені були й теми, які порушувалися в серіалі. Тепер вони стосувались і швидкого схуднення, і боротьби зі штучним інтелектом.

Святкові випуски

З кінця листопада 2023 року виходить спеціальний сезон, присвячений ювілею серіалу. Заради круглої дати на головні ролі повернулися найпопулярніший виконавець ролі Доктора Хто Девід Теннант та одна з його супутниць Донна Ноубл, яку зіграла Кетрін Тейт.

Нагадаємо, перед тим, як персонаж Кетрін пішла із сюжету серіалу, Доктор Хто позбавив її пам'яті. Інакше вона загинула б. І в спецсезоні, що складається з трьох епізодів, він робитиме все, щоби пам'ять до неї не повернулася. А паралельно, як і завжди, рятуватиме Землю від прибульців.

На Різдво ми побачимо спеціальний святковий випуск під назвою "Церква на вулиці Рубі". У цій серії Доктор Хто вперше постане перед нами у новому вигляді. Його зіграв шотландський актор руандійського походження Шуті Гатва. Він відомий завдяки серіалу від Netflix "Статеве виховання", а також тому, що зіграв одного з Кенів у фільмі "Барбі".

А далі, вже в 2024 році з'явиться повноцінний сезон "Доктора Хто", що складається з восьми епізодів. Шуті Гатва стане першим чорношкірим виконавцем цієї ролі.

Особливі Доктори Хто

Шуті Гатва стане п'ятнадцятим Доктором Хто. Невідповідність номера персонажа та сезону пов'язана з тим, що у 2005 році, коли серіал відновився, продюсери розпочали новий відлік – у XXI столітті вийшло чотирнадцять сезонів. Минулого століття було 26 сезонів і головного героя по черзі зіграли сім акторів.

Для багатьох із них він став гарним стартовим майданчиком у кіноіндустрії. Насамперед це стосується, звичайно ж, Девіда Теннанта. До цього серіалу він мав багато ролей, але вони не були такими помітними. Але після трьох сезонів "Доктора Хто" (2005-2010) для Теннанта розпочалося нове акторське життя. Він зіграв головну роль у серіалах "Добрі передвісники" та "Навколо світу за 80 днів".

Далі був Метт Сміт, який мав схожу історію багато ролей, проте його герой мало де запам'ятовувався. Але варто йому потрапити в культовий серіал (2010-2013), як відразу з'явилися дві яскраві ролі. На початку він зіграв у двох сезонах "Корони" молодого чоловіка королеви Єлизавети II, а потім Деймона Таргарієна в "Домі Дракона" (2022). Причому, за опитуваннями фанатів приквелу "Ігри престолів", він став найхаризматичнішим і найпопулярнішим персонажем серіалу, попри те, що його герой радше належить до негативних.

Ну, а для Джоді Віттакер, яка стала першою та поки що єдиною жінкою, яка зіграла Доктора Хто, ця роль залишається єдиною, завдяки якій її впізнає масовий глядач.

Найпопулярнішим Доктором Хто ХХ століття, згідно з опитуванням шанувальників серіалу, є Том Бейкер, який грав цю роль у семи сезонах із 1974 до 1981 року. Для нього вона стала особливо значущою, адже до того, як знятися в цьому серіалі, він працював кілька років на будівництві, тому що місць для акторів на британському телебаченні не вистачало.

Але повернувшись у професію, він зробив усе, щоб залишитися в ній. Його ексцентрична манера мови, одяг – особливо довгий шарф – миттєво зробили Бейкера фаворитом у глядачів. Том грав Доктора найдовше. Актор особисто додав кілька деталей до образу свого героя. А ось відомий шарф з'явився через непорозуміння: Джеймс Ачесон, костюмер, дав в'язальниці набагато більше вовни, ніж було потрібно для шарфа, а вона витратила всю шерсть без залишку, в результаті шарф вийшов комічно довгим. Саме Бейкер запропонував не викидати його, а використати на зйомках.

Для Сильвестра Маккоя, ця роль виявилася взагалі першою в кар'єрі та одразу ж головною. До цього він працював звичайним страховиком. Але, спробувавши на Доктора Хто, його несподівано затвердили. У виконанні Тома Доктор вийшов зовсім несподіваним – це був зовсім новий персонаж.

Доктор Хто: історія серіалу, який показують протягом 60 років - фото 5

Він вийшов у нього глибшим та драматичнішим. Ще одну особливість надавав йому шотландський акцент. Він став останнім Доктором у ХХ столітті. А після цього Маккоя запрошували до різних культових проєктів. Наприклад, Спілберг бачив його у ролі губернатора Свона у фільмі "Пірати Карибського моря: Прокляття Чорної перлини", але керівництво студії The Walt Disney Company тоді не дало грошей на зйомки фільму. Також він був одним із основних претендентів на роль Більбо Беггінса у фільмі Пітера Джексона "Володар перснів". Але знову не судилося. Втім, йому таки вдалося знятися у фільмі за романом Толкіна. Він зіграв мага Радагаста Бурого у трилогії "Хоббіт: Несподівана подорож".

Ще одним знаковим Доктором Хто, звичайно ж, став його перший виконавець Вільям Хартнелл. Коли він почав грати цю роль, йому було 55 років. І саме завдяки йому сценаристи внесли корективи до образу героя. Зокрема здатність до переродження.

Доктор Хто: історія серіалу, який показують протягом 60 років - фото 6

Це було зроблено через проблеми зі здоров'ям актора, який залишив проєкт після четвертого сезону. Але серіал на той момент вже встиг набути досить великої популярності й творцям не хотілося зупинятися. Тому вирішили, що герой здатний не тільки регенерувати, а й змінювати зовнішність людське тіло для нього лише оболонка. Хоча справжнє обличчя Доктора ми побачили через кілька десятиліть вже у XXI столітті, коли його грав Теннет. Виявилося, що це маленьке створіння більше схоже на якусь рептилію.

Чому Доктор Хто популярний 

Серіал внесений до Книги рекордів Гіннеса як найуспішніший багатосерійний науково-фантастичний проєкт. Шістдесят років, хоч і з перервами, він залишається популярним завдяки гнучкій схемі серіалу. Його автори регулярно підлаштовувалися під запити глядачів.

Автори часто змінювали виконавців Доктора Хто не тому, що вони втрачали популярність. Їм хотілося, щоб цей герой якнайбільше відповідав віянням того часу, коли знімався черговий епізод. Наприклад, з персонажа, якого грав Теннет, вони зробили класичного нерда, а по-нашому просто ботана. Але, якщо в нашій культурі це радше образливе прізвисько, то в Британії це була ціла субкультура, представники якої були занурені в науку та в себе. А ось із його послідовника Метта Сміта зробили хіпстера. Актор почав зніматися в цьому серіалі, коли йому було 26 років (він наймолодший Доктор Хто). Його вбрали в твідовий піджак, підтяжки та метелика. У такий спосіб шоураннер сподівався долучити до серіалу якнайбільше молоді.

Доктор Хто: історія серіалу, який показують протягом 60 років - фото 7

Надалі вони взяли на роль Джоді Віттакер лише через те, що у 2017-2018 роках у Голлівуді гостро постало питання гендерної рівності між акторами та акторками. От і Шуті Гатва отримав цю роль багато в чому завдяки своєму кольору шкіри, оскільки в європейському та американському кіно стартувала  тенденція не звертати уваги на історичну достовірність і давати головні ролі чорношкірим акторам.

Керуючись фантастичною основою, коли головні герої подорожують галактиками та часом, автори вигадують зовсім різні історії, які потрапляють у тренд. Антиутопія тут змінюється зомбіапокаліпсисом, а наступна серія може виявитися комедією або мелодрамою. І так само вони вибирають теми. Наприклад, у період популярності серіалу "Чорне дзеркало", який переважно присвячений боротьбі людей зі штучним інтелектом у "Докторі Хто" з'являється подібний сюжет.

Джерело матеріала
loader
loader