8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Художники та Ханука: все найважливіше та цікаве про новий день

8 грудня – 342 день 2023 року, до кінця якого залишається лише 23 дні. Сьогодні у світі згадують про відомого фінського музиканта та відзначають всесвітній день митця. У євреїв почалася Ханука, а у католиків сьогодні шанують Діву Марію. А в українському православ'ї згадують про 62 ієрея та 300 мирян, які в Африці від аріан постраждали.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 8 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

Ханука

З 25 числа єврейського місяця кислева починається одне з найважливіших для євреїв свят. Це Ханука, яка триває цілих вісім днів. Цього року в Україні Ханука розпочалася з вечора 7 грудня.

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

Ханука присвячена пам'яті про диво, яке сталося при освяченні Храму після перемоги війська Єгуди Маккавея над військами царя Антіоха у 164 році до н. е. Після перемоги над військами Антіоха євреї на чолі з Єхудою Маккавеєм зійшли на Храмову гору, щоб освятити храм, що там стояв. Для того, щоб це зробити, необхідно було запалити менору (храмовий світильник), причому використовувати для цього треба було лише ритуально чисту олію. Після тривалих пошуків вдалося виявити лише одну посудину з чистою олією, якої вистачило лише на один день горіння менори, тоді як для приготування нової олії потрібно вісім днів. Але Маккавеї вирішили все ж таки запалити менору, і трапилося диво: вогонь у світильнику горів вісім днів, поки не зробили нову олію.

На честь цього дива нині святкується Ханука, щовечора якої виконується обряд запалення свічок у кожному єврейському будинку: у 1-й вечір запалюють одну свічку, у 2-й – дві, у 3-й – три тощо. . Для запалення свічок потрібно використовувати спеціальний свічник - ханукію. Він розрахований на дев'ять свічок: вісім за кількістю днів Ханукі, а дев'ята це "служка" (шамаш), від неї запалюють решту всіх свічок.

На відміну від Суккота чи Песаха, згаданих у Торі, Ханука була встановлена мудрецями, тож заборона на роботу на це свято не поширюється. Іноді її називають дитячим святом, тому що дуже багато традицій пов'язані саме з дітьми. Це звичай давати дітям гелт (гроші; хоча останнім часом їх все частіше замінюють шоколадними монетками), грати в дрейдл або севіон (дзигу) і готувати латкес (це українські деруни) та пончики, які так люблять діти.

День фінської музики

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 2

Щороку 8 грудня у фінів відзначається День фінської музики, який в інших країнах любителі музики, у тому числі й українські, знають та відзначають як день Яна Сібеліуса. Таку дату свята було обрано тому, що цього дня 1865 року народився знаменитий фінський композитор Ян Сібеліус.

Свій перший музичний твір, невелику п'єсу, Сібеліус написав у віці 10 років. Його творча спадщина включає вісім симфоній, а також симфонічні поеми та сюїти, концертні та театральні твори, камерні твори, твори для фортепіано, органу, хору, голоси з супроводом, мелодекламації та інші твори.

Свято Непорочного зачаття Діви Марії

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 3

Непорочне зачаття Діви Марії – католицький догмат, згідно з яким на Діву Марію не зійшов первородний гріх, незважаючи на те, що вона була зачата від звичайних батьків, Анни та Йоакима. Свято Непорочного зачаття Діви Марії українська католицька церква відзначає 8 грудня.

Це одне з головних богородичних свят у католицькому календарі. Усі вони мають найвищий статус у ієрархії католицьких свят – статус урочистостей. Тому в багатьох країнах свято Непорочного зачаття (а іноді й наступний за ним день) є вихідним днем. У деяких країнах він має іншу назву: так, у Панамі це День матері, а в Гуамі – день святої покровительки Santa Marian Kamalen.

Міжнародний день художника

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 4

Міжнародний день художника було засновано у 2007 році Міжнародною Асоціацією "Мистецтво народів світу" і припадає на дату 8 грудня. Втім, митці сперечаються, коли саме варто відзначати своє професійне свято. Так, деякі творчі об'єднання пропонують проведення свята 25 жовтня, у день народження Пабло Пікассо, якого майстри та знавці живопису вважають найвидатнішим художником 20 століття. А український День художника буде за кілька днів, 10 грудня.

Професії художника тисячі років – ще давні люди створювали картини наскального живопису. У Стародавньому Єгипті художники користувалися великою повагою. Вважалося, що написані зображення мають магічний ефект. У середні віки головними напрямами мистецтва були іконопис, фрески та мозаїка. Під час епохи Відродження розвинувся портретний жанр, який не втрачає актуальності й досі.

Мороз та хуртовини: погода в Україні на 8 грудня

Що святкують в інших країнах 8 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

Українське православ'я після переходу на новий календар 8 грудня згадує про 62 ієреї та 300 мирян, які в Африці від аріан постраждали.

При імператорі Зеноні (474-491) правитель Вандальського королівства в Північній Африці Гунеріх при допомозі аріанських єпископів спорудив жорстоке гоніння на православних. Коли віруючі зібралися в одному з храмів і таємно звершували Божественну літургію, війська варварів увірвалися до церкви. Частина тих, хто молився, бігла, а 300 осіб, найбільш твердих у істинній вірі, віддали себе добровільно на муки і були обезголовлені. З 62 єреїв двох спалили, решті відрізали мови. Але чудодійною силою Божою вони продовжували проповідувати та спростовувати аріанське лжевчення, яке відкидало єдність Бога-отця та Ісуса Христа.

Окрім того, сьогодні день пам'яті святої Анфіси Римської, яка постраждала за віру в Ісуса Христа. Свята жила у V столітті у Римі. Дружина градоначальника схиляла Анфісу до аріанського вчення, і запропонувала прийняти аріанське хрещення. Анфіса відповіла відмовою і була кинута до в'язниці. Після тортур її спалили на багатті.

Традиції цього дня

800"

Люди говорили, що з цього дня розпочинається сувора зима. Вірили в існування злих духів – тріскунів, які влітку дрімають, а вже з Анфіси прокидаються, стукають по замерзлій землі та гілках, бігають по полях і дмухають у кулак, від чого і віє холодний вітер. Людей, які скаржаться на холоднечу, тріскуни могли покарати хворобами.

У давнину цього дня традиційно займалися рукоділлям, але робили це на самоті, щоб не втратити таланту. Тож і день називався – Анфіси Рукоділки. Для захисту від зла вишивали спеціальні орнаменти. а також дерево життя, птахів, сонце та жіночу фігуру – символи щастя, життєвої сили та родючості.

Святій Анфісі моляться з проханням про терпіння та силу протистояти злу, а також у вирішенні всіх сімейних проблем та про допомогу у вихованні дітей.

Нагадаємо, що триває Різдвяний пост, сьогодні православним належить сухоядіння.

Що сьогодні не можна робити

Вважається, що цього дня не можна ходити в рваних речах, бо весь рік так будеш ходити. А також на Анфісу Рукоділку не можна кидати будь-які розпочаті справи – навіть якщо нічого не виходить, треба намагатися.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

Херсонцям дозволили знести неіснуючий пам’ятник

Джерело матеріала
loader
loader